1/8
Lubisz jeść szparagi? To świetnie, bo skorzysta na tym...
fot. Sarath Raj / Pexels

Dlaczego warto jeść szparagi?

Lubisz jeść szparagi? To świetnie, bo skorzysta na tym zarówno Twoja figura, jak i serce. Zobacz, na kolejnych slajdach, dlaczego warto jeść je na co dzień.

2/8
Szparagi są smaczne i zdrowe, a mogą być także stałym...
fot. ehaurylik/123rf

Jesz szparagi i chudniesz

Szparagi są smaczne i zdrowe, a mogą być także stałym składnikiem diety odchudzającej. Trzy czynniki sprawiają, że jedzenie szparagów idzie w parze z utratą zbędnych kilogramów. Stoją za tym: duża zawartość błonnika, duża zawartość wody oraz niska kaloryczność.

Warzywa te składają się w 94 proc. z wody i zawierają duże ilości błonnika pokarmowego, co jak pokazują badania naukowe sprzyja utracie wagi i niższej masie ciała. Pół szklanki szparagów ma średnio ok. 20 kcal. i zawiera 1,8 grama błonnika, co stanowi 7 proc. dziennego zapotrzebowania.

3/8
Szparagi to świetne naturalne źródło kwasu foliowego...
fot. lyulka12.123rf

Jedząc szparagi wspierasz rozwój płodu

Szparagi to świetne naturalne źródło kwasu foliowego (witaminy B9), który jest niezbędna do prawidłowego rozwoju płodu. Już pół szklanki szparagów zapewnia osobom dorosłym 34 proc. dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy, a kobietom w ciąży 22 proc. dziennego zapotrzebowania.

Nie należy dopuszczać do niedoborów kwasu foliowego u ciężarnych, gdyż mogą one powodować wady płodu m.in. zahamowanie wzrostu, bezmózgowie, przepuklinę oponowo-rdzeniowej czy rozszczep kręgosłupa lub rozszczep wargi górnej.

4/8
Szparagi są dobrym źródłem potasu, już pół szklanki pokrywa...
fot. sarsmis/123rf

Szparagi w diecie obniżają ciśnienie krwi

Szparagi są dobrym źródłem potasu, już pół szklanki pokrywa 6 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik mineralny. A to właśnie potas odgrywa istotną rolę w obniżeniu ciśnienia krwi, działa bowiem dwutorowo: rozluźniając ściany naczyń krwionośnych oraz pomagając wydalić nadmiar soli z moczem.

Dotychczasowe badania prowadzone na szczurach z wysokim ciśnieniem krwi pokazały, że po 10 tygodniach u zwierząt, które miały w swojej diecie 5 proc. szparagów, odnotowano spadek ciśnienia o 17 proc. Daje to podstawy do prowadzenia dalszych badań w tym zakresie.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Horoskop dzienny na piątek. Sprawdź!

Horoskop dzienny na piątek. Sprawdź!

Horoskop na najbliższy weekend! Sprawdź, co się wydarzy!

Horoskop na najbliższy weekend! Sprawdź, co się wydarzy!

Volkswagen Passat Variant 1.5 eTSI 150 KM. Wrażenia z jazdy, dane techniczne, ceny

Volkswagen Passat Variant 1.5 eTSI 150 KM. Wrażenia z jazdy, dane techniczne, ceny

Zobacz również

Najstarsza palma w Palmiarni w Łodzi sięgnęła dachu. Obiekt szykuje się do rozbudowy

NOWE
Najstarsza palma w Palmiarni w Łodzi sięgnęła dachu. Obiekt szykuje się do rozbudowy

Szokujący film policji z pomorskich dróg. Milimetry od tragedii

Szokujący film policji z pomorskich dróg. Milimetry od tragedii