1/7
Sezonowe owoce i warzywa są bogate w witaminy i minerały....
fot. Milan Krasula / GettyImages

Co jeść w czerwcu, aby było pyszne i zdrowe? Sięgaj po te warzywa i owoce!

Sezonowe owoce i warzywa są bogate w witaminy i minerały. Które z nich najlepiej wybierać w czerwcu? Aby je poznać przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

2/7
Kalarepa jest bogata w witaminę C oraz inne antyoksydanty,...
fot. mayerkleinostheim/123RF

Kalarepa – skarbnica witaminy C i błonnika

Kalarepa jest bogata w witaminę C oraz inne antyoksydanty, dzięki czemu chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, a tym samym może zmniejszyć ryzyko rozwoju niektórych nowotworów. Kwas askorbinowy ułatwia wchłanianie żelaza, co jest szczególnie cenne dla osób chorujących na anemię.

Wysoka zawartość błonnika wspomaga układ pokarmowy i reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi. Wpływa także pozytywnie na pracę jelit. Kalarepkę można spożywać na surowo, gotowaną lub pieczoną.

3/7
W Polsce uważany za warzywo, w Stanach Zjednoczonych...
fot. 1195798/Pixabay

Rabarbar – pomoże na zaparcia

W Polsce uważany za warzywo, w Stanach Zjednoczonych traktowany jest jako owoc. To roślina szczególnie bogata w składniki mineralne – przede wszystkim potas, a także w witaminy z grupy B. Ceniony jest za dużą zawartość błonnika. Rabarbar ma właściwości lekko przeczyszczające i wspomagające mikroflorę jelitową. Zawiera przy tym jednak sporo szczawianów, których powinny unikać przy kamicy nerkowej i niektórych chorobach zapalnych stawów.

Najwięcej składników odżywczych dostarczymy sobie jedząc rabarbar na surowo. Najczęściej wykorzystujemy go jednak jako składnik ciast lub bazę kompotów.

4/7
Ze względu na wysoką zawartość błonnika i niskokaloryczność...
fot. congerdesign/Pixabay

Kalafior – sprzymierzeniec diety

Ze względu na wysoką zawartość błonnika i niskokaloryczność (100 g to zaledwie 23 kcal), kalafior jest idealnym składnikiem diet odchudzających. Jednocześnie ma niski indeks glikemiczny, więc w każdej postaci może być spożywany przez osoby mające problemy z poziomem cukru we krwi.

Kalafiora można jeść na surowo, choć chętniej sięgamy po ugotowane warzywo. Najwięcej właściwości odżywczych zachowa, jeśli przygotujemy go na parze.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Żużlowcy H. Skrzydlewska Orzeł Łódź rozpalili kibiców do czerwoności. Zdjęcia

Żużlowcy H. Skrzydlewska Orzeł Łódź rozpalili kibiców do czerwoności. Zdjęcia

Linie turystyczne kursują przez całą majówkę!

Linie turystyczne kursują przez całą majówkę!

Muzeum w kanale w Łodzi. W długi, majowy weekend otwarcie "Dętki" na placu Wolności

Muzeum w kanale w Łodzi. W długi, majowy weekend otwarcie "Dętki" na placu Wolności

Zobacz również

Żużlowcy H. Skrzydlewska Orzeł Łódź rozpalili kibiców do czerwoności. Zdjęcia

Żużlowcy H. Skrzydlewska Orzeł Łódź rozpalili kibiców do czerwoności. Zdjęcia

Muzeum w kanale w Łodzi. W długi, majowy weekend otwarcie "Dętki" na placu Wolności

Muzeum w kanale w Łodzi. W długi, majowy weekend otwarcie "Dętki" na placu Wolności