Wszystkie sezonowe warzywa i owoce kumulują w sobie witaminy i składniki mineralne. Latem szczególną uwagę warto poświęcić owocom jagodowym. Zobacz je na kolejnych slajdach, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
Truskawki dla każdego
Truskawki są źródłem wszystkich istotnych składników odżywczych. Zawierają spore ilości witaminy C i błonnika. Ponadto wykazują działanie odkwaszające i krwiotwórcze. Zawarte w nich pektyny ułatwiają pracę jelit. Dzięki zawartości silnych przeciwutleniaczy, takich jak kwas elagowy, mogą pomagać w hamowaniu rozwoju komórek nowotworowych.
Jeżyny na przeziębienie
Jeżyny zawierają duże ilości witamin i minerałów, przed wszystkim witaminy C, która odgrywa dużą rolę we wspieraniu odporności organizmu. Właściwości lecznicze tych owoców znane były już naszym przodkom. Dzięki zawartości garbników i taniny jeżyny wykazują działanie ściągające i zwężające naczynia krwionośne. Okład z jeżyn może być więc skuteczny w opatrywaniu drobnych ran. Zawierają także dobrze przyswajalne żelazo, co jest istotną informacją dla osób z jego niedoborami.
Maliny wzmacniają odporność
Maliny to jedne z najzdrowszych owoców. Ich dużą zaletą jest to, że nie zawierają dużych ilości cukru, mogą być więc spożywane przez osoby z zaburzeniami glikemii. Znajdziemy w nich liczne kwasy organiczne, związki mineralne i antyoksydanty. Przetwory z malin polecane dla osób z gorączkujących z powodu infekcji.