1/8
Powoli rozkręca się sezon na polskie świeże warzywa i owoce....
fot. https://www.gettyimages.com/beats3

Co jeść w maju?

Powoli rozkręca się sezon na polskie świeże warzywa i owoce. Po jakie produkty sięgać w maju? Najlepiej po te, na które trwa właśnie sezon. Teraz będą nie tylko najlepiej smakowały, ale też będą miały najwięcej wartości odżywczych – witamin i składników mineralnych. Aby je poznać przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

2/8
Botwina to jeden z symboli kulinarnej wiosny. Młode liście,...
fot. Teleginatania / GettyImages

Botwina wspomoże pracę wątroby i układu nerwowego

Botwina to jeden z symboli kulinarnej wiosny. Młode liście, łodygi, korzenie buraka ćwikłowego są niskokaloryczna, bogata w błonnik bomba witaminowa. Najczęściej wykorzystywana jest do przygotowania zup: botwinki i chłodnika. Botwina wpływa dobrze na pracę wątroby i układu nerwowego, a także na wygląd włosów i paznokci. Nie jest zalecana osobom cierpiącym na cukrzycę i kamicę nerkową.

3/8
Szparagi są najlepsze w szczycie sezonu, który przypada na...
fot. foodandmore/123RF

Szparagi to bogate źródło potasu i kwasu foliowego

Szparagi są najlepsze w szczycie sezonu, który przypada na maj-czerwiec. To kolejne warzywo od wysokiej zawartości błonnika i niskiej wartości energetycznej. Mają zaledwie średnio 18,6 kcal w pęczku! To dobre źródło potasu i kwasu foliowego oraz witaminy K. Są polecane osobom na dietach odchudzających i kobietom w ciąży. Mogą być jedzono na surowo, ale zazwyczaj wykorzystywane są jako baza do zup, dodatek do makaronu lub sałatek.

4/8
Pokrzywa to niepozorny chwast i jednocześnie świetne źródło...
fot. Andrii Zastrozhnov / GettyImages

Pokrzywa – bomba witaminowa

Pokrzywa to niepozorny chwast i jednocześnie świetne źródło wielu składników odżywczych, w tym witaminy B5, a jedzona surowa – także witaminy C. Ponadto zawiera mangan, żelazo, magnez, wapń, krzem cynk, selen i miedź. Znana jest ze swoich właściwości moczopędnych, łagodzących niestrawności i biegunki, a także wzmacniających, odtruwających, antyalergicznych i przeciwreumatycznych. Można przygotowywać z niej napary, nalewki lub dodawać np. do sałatek lub koktajli.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Największe skandale podczas finałów Pucharu Polski na Narodowym

Największe skandale podczas finałów Pucharu Polski na Narodowym

Zobacz, co te gimnastyczki potrafią zrobić ze swym ciałem

Zobacz, co te gimnastyczki potrafią zrobić ze swym ciałem

1 maja Widzew wygrał 4:0, zbliżył się do pierwszego sukcesu. Kibice pomogli. Zdjęcia

1 maja Widzew wygrał 4:0, zbliżył się do pierwszego sukcesu. Kibice pomogli. Zdjęcia

Zobacz również

Piękna pogoda zachęciła do świętowania całymi rodzinami

Piękna pogoda zachęciła do świętowania całymi rodzinami

1 maja Widzew wygrał 4:0, zbliżył się do pierwszego sukcesu. Kibice pomogli. Zdjęcia

1 maja Widzew wygrał 4:0, zbliżył się do pierwszego sukcesu. Kibice pomogli. Zdjęcia