1/8
Powoli rozkręca się sezon na polskie świeże warzywa i owoce....
fot. https://www.gettyimages.com/beats3

Co jeść w maju?

Powoli rozkręca się sezon na polskie świeże warzywa i owoce. Po jakie produkty sięgać w maju? Najlepiej po te, na które trwa właśnie sezon. Teraz będą nie tylko najlepiej smakowały, ale też będą miały najwięcej wartości odżywczych – witamin i składników mineralnych. Aby je poznać przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

2/8
Botwina to jeden z symboli kulinarnej wiosny. Młode liście,...
fot. Teleginatania / GettyImages

Botwina wspomoże pracę wątroby i układu nerwowego

Botwina to jeden z symboli kulinarnej wiosny. Młode liście, łodygi, korzenie buraka ćwikłowego są niskokaloryczna, bogata w błonnik bomba witaminowa. Najczęściej wykorzystywana jest do przygotowania zup: botwinki i chłodnika. Botwina wpływa dobrze na pracę wątroby i układu nerwowego, a także na wygląd włosów i paznokci. Nie jest zalecana osobom cierpiącym na cukrzycę i kamicę nerkową.

3/8
Szparagi są najlepsze w szczycie sezonu, który przypada na...
fot. foodandmore/123RF

Szparagi to bogate źródło potasu i kwasu foliowego

Szparagi są najlepsze w szczycie sezonu, który przypada na maj-czerwiec. To kolejne warzywo od wysokiej zawartości błonnika i niskiej wartości energetycznej. Mają zaledwie średnio 18,6 kcal w pęczku! To dobre źródło potasu i kwasu foliowego oraz witaminy K. Są polecane osobom na dietach odchudzających i kobietom w ciąży. Mogą być jedzono na surowo, ale zazwyczaj wykorzystywane są jako baza do zup, dodatek do makaronu lub sałatek.

4/8
Pokrzywa to niepozorny chwast i jednocześnie świetne źródło...
fot. Andrii Zastrozhnov / GettyImages

Pokrzywa – bomba witaminowa

Pokrzywa to niepozorny chwast i jednocześnie świetne źródło wielu składników odżywczych, w tym witaminy B5, a jedzona surowa – także witaminy C. Ponadto zawiera mangan, żelazo, magnez, wapń, krzem cynk, selen i miedź. Znana jest ze swoich właściwości moczopędnych, łagodzących niestrawności i biegunki, a także wzmacniających, odtruwających, antyalergicznych i przeciwreumatycznych. Można przygotowywać z niej napary, nalewki lub dodawać np. do sałatek lub koktajli.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Transfery w ŁKS. Amanda Campos odchodzi z ŁKS Commercecon

Transfery w ŁKS. Amanda Campos odchodzi z ŁKS Commercecon

Horoskop dzienny na sobotę 27 kwietnia. Do kogo dziś uśmiechnie się szczęście?

Horoskop dzienny na sobotę 27 kwietnia. Do kogo dziś uśmiechnie się szczęście?

Najlepsze ciasta na komunię. Top 9 przepisów na wyjątkowe okazje

Najlepsze ciasta na komunię. Top 9 przepisów na wyjątkowe okazje

Zobacz również

Afera gangu białych kołnierzyków. Za kratami znani biznesmeni!

Afera gangu białych kołnierzyków. Za kratami znani biznesmeni!

Polacy zwycięzcami Pucharu Świata w niezwykle widowiskowej dyscyplinie! [ZDJĘCIA]

Polacy zwycięzcami Pucharu Świata w niezwykle widowiskowej dyscyplinie! [ZDJĘCIA]