5/8
Arbuz to owoc sezonowy, który gasi pragnienie i jest...
fot. IB_zdjęcie/Getty Images

Kiszony arbuz

Arbuz to owoc sezonowy, który gasi pragnienie i jest niezwykle słodką, ale zdrową przekąską. Niewiele osób wie, że nadaje się również do kiszenia. Arbuz jest źródłem likopenu, którego ilość zwiększa się podczas kiszenia. Związek ten wykazuje właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu chroni komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych.

Dodatkowo znajdziemy tam cytrulinę – aminokwas wspierający pracę serca, przyspieszający regenerację mięśni oraz zwiększający libido. Przetwory z arbuza w smaku przypominają ogórki małosolne. Jak przygotować kiszonego arbuza?

Składniki:

• dojrzały arbuz ze skórą,
• kawałek korzenia chrzanu,
• główka czosnku,
• łodyga kopru,
• pół łyżeczki estragonu,
• kilka liści wiśni,
• 2 litry wody,
• 2 łyżki soli.

Przygotowanie:

Arbuza należy pokroić razem ze skórą i włożyć do wyparzonego słoika. Następnie trzeba dodać przyprawy. Wodę należy zagotować z solą i przelać do słoików z arbuzem. Następnie słoiki należy zakręcić i odstawić w chłodne miejsce na 3-4 tygodnie.

6/8
Cytryny to owoce, który często dodawane są do herbaty,...
fot. Lena_Zajchikova/Getty Images

Kiszone cytryny

Cytryny to owoce, który często dodawane są do herbaty, ciast, a także dań głównych np. pieczonych ryb. Stanowią one źródło witaminy C, beta-karotenu, potasu, magnezu, a także błonnika pokarmowego.

Kiszenie cytryn sprawia, że zyskują one dodatkowo właściwości probiotyczne, dzięki czemu usprawniają proces trawienia, a także oczyszczają organizm z toksyn. Cytryny kisi się razem ze skórką, dlatego warto wybierać ekologiczne produkty, ponieważ zawierają one znacznie mniejsze ilości środków ochrony roślin. Jak przygotować kiszone cytryny?

Składniki:

• 8 cytryn z cienką skórką,
• 4 cytryny do wyciśnięcia z nich soku,
• 4 liście laurowe,
• 1 laska cynamonu,
• 1 laskiej wanilii,
• kilka ziaren pieprzu,
• 1,5 l wody,
• 4 łyżki soli.

Przygotowanie:

Cytryny należy dokładnie umyć, aby pozbyć się ewentualnej warstwy wosku, a następnie naciąć je na krzyż z każdej strony i włożyć do słoików o pojemności 1 litra. Do cytryn trzeba dodać przyprawy, a następnie zalać wodą z rozpuszczoną solą. Całość należy zakręcić i trzymać w chłodnym miejscu przez minimum 4 tygodnie.

7/8
Sezon na arbuzy właśnie dobiega końca, dlatego zachowaj jego...
fot. Lena_Zajchikova/Getty Images

Sezon na arbuzy dobiega końca

Sezon na arbuzy właśnie dobiega końca, dlatego zachowaj jego smak i właściwości na dłużej. Nie czekaj i przygotuj kiszone arbuzy!

8/8
Te przetwory to oryginalna przekąska na przyjęcia.
fot. Galina Atroshchenko/Getty Images

Te przetwory to oryginalna przekąska na przyjęcia.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na i.pl

Polecamy

Finanse w maju, jakie będą? Horoskop finansowy dla Ciebie

Finanse w maju, jakie będą? Horoskop finansowy dla Ciebie

Wszystkie oprawy z finału Pogoń - Wisła. Która najlepsza?

Wszystkie oprawy z finału Pogoń - Wisła. Która najlepsza?

Horoskop dzienny na piątek. Sprawdź!

Horoskop dzienny na piątek. Sprawdź!

Zobacz również

W Łodzi odbędą się turnieje strefowe w koszykówce 3x3. Miejsce w Basketmanii czeka

W Łodzi odbędą się turnieje strefowe w koszykówce 3x3. Miejsce w Basketmanii czeka

Sąsiedzi znaleźli zwłoki matki i dwójki małych dzieci

Sąsiedzi znaleźli zwłoki matki i dwójki małych dzieci