Co na obiad w upalne dni? PRZEPISY
Podstawą naszego letniego menu powinny być świeże, sezonowe warzywa, owoce oraz powstałe z nich soki. Są niezwykle cenne w upalne dni, ponieważ mogą nawodnić nasz organizm, dostarczając mu jednocześnie składników mineralnych, które w upalne dni tracimy wyjątkowo szybko. Dietetycy uważają, że minimum to 400 g owoców lub warzyw dziennie, w pięciu porcjach. Warto pamietać, że warzywa i owoce, składają się w ponad 80-90 proc. z wody, dlatego są idealnym pożywieniem w upalne dni.
– Wakacje to wyjątkowy sezon pod względem warzyw i owoców. O tej porze jest ich najwięcej i są najsmaczniejsze, bo polskie. Dlatego tak łatwo w maksymalnie pół godziny przygotować z nich szybkie, smaczne i pełnowartościowe posiłki – mówi Natalia Chybzińska, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Kukuła Healthy Food.
Zachęcam do eksperymentów i odkrywania nowych smaków, bo nieoczywiste połączenia jak chłodnik z malinami i burakami, czy zupa ze świeżych, gruntowych ogórków smakują na prawdę doskonale. Zachęcam do eksperymentów i odkrywania nowych smaków, bo nieoczywiste połączenia jak chłodnik z malinami i burakami, czy zupa ze świeżych, gruntowych ogórków smakują na prawdę doskonale.
Co na obiad w upał? A może letnie zupy?
Lato, zwłaszcza tak upalne, jak w ostatnich dniach, to idealny czas na chłodniki. Ich podstawą zazwyczaj jest jogurt, kefir i zsiadłe mleko, posiekane ogórki, koper oraz szczypior. Na tej bazie możemy przygotować mniej oczywiste połączenia, np. z podduszonymi burakami i malinami, czy z pieczonymi krewetkami i czosnkiem.
W upalne dni warto też gotować lekkie zupy na bazie:
- młodej kapusty
- szczawiu
- szpinaku
- cukinii
Do takich letnich zup warto dodawać bób, fasolkę szparagową i kaszę. Podstawą zupy może być wywar na bazie marchwi, pietruszki, selera, pora i cebuli z dodatkiem ulubionych ziół i przypraw. Do ugotowanego bulionu dodajemy pozostałe, ulubione, zielone składniki i gotujemy jeszcze 15-20 minut.
Sałatki w upał? Lekkostrawne sałatki - przepisy
O tej porze roku najlepiej smakują i są najbardziej wartościowe sałatki na bazie świeżych warzyw. Sałatki takie mogą zastąpić obiad w upalne dni. Aby stały się sycącym posiłkiem wystarczy dodatek pełnowartościowego białka w postaci:
- drobiu
- ryby
- roślin strączkowych takich jak bób, fasolka szparagowa, czy soczewica
Warto też poeksperymentować z mniej oczywistymi połączeniami jak:
- arbuz ze świeżym szpinakiem
- cebula avocado i mięta
- porzeczki z kozim serem, rukolą, ogórkiem i orzechami
A co po obiedzie, gdy jest gorąco? Pełnowartościowe przekąski
Jeśli nie mamy czasu, w upalne dni warto sięgnąć po pełnowartościowe przekąski. Może to być koktajl na bazie jogurtu lub mleka roślinnego z siemieniem lnianym i sezonowymi owocami, słupki świeżych warzyw z hummusem lub inną pastą z roślin strączkowych, czy kanapki z pełnoziarnistego chleba z białkowym dodatkiem i warzywami.
Dania z grilla - lekkie i sycące
Szybkie w przygotowaniu są dania z rusztu. Na obiad w upalne dni warto jednak wybrać zamiast karkówki czy kiełbasy lekkostrawne mięso, warzywa i owoce. Natalia Chybzińska, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Kukuła Healthy Food, poleca pierś indyka, schab lub polędwicę z dorsza.
Świetnie sprawdzą się też burgery na bazie kasz lub roślin strączkowych, a także „kotlety mielone” z kalafiora lub brokułu z pestkami słonecznika i czosnkiem. W przypadku chudych mięs, ryb i wegeburgerów czas pieczenia wynosi maksymalnie 15 minut. Zachęcam także do grillowania wędzonego tofu, które wcześniej marynujemy w sosie sojowym z odrobiną miodu. Świetnie sprawdzą się też burgery na bazie kasz lub roślin strączkowych, a także „kotlety mielone” z kalafiora lub brokułu z pestkami słonecznika i czosnkiem. W przypadku chudych mięs, ryb i wegeburgerów czas pieczenia wynosi maksymalnie 15 minut. Zachęcam także do grillowania wędzonego tofu, które wcześniej marynujemy w sosie sojowym z odrobiną miodu.
Dania z rusztu wyśmienicie smakują w towarzystwie surówki z młodej kapusty, marchewki, cebuli i kopru z dodatkiem oleju rzepakowego i soku z cytryny. Świetnie smakują też z sałatką, z kaszy jaglanej, ogórka małosolnego, cebuli i pomidora.
– Zachęcam też do upieczenia na grillu owoców. Ananas, arbuz i banan posypane włoskimi orzechami będą znakomitą przystawką lub deserem. Natomiast upieczone morele możemy połączyć z pokruszonym, wędzonym twarogiem i kiełkami rzodkiewki, i podać do indyka – rekomenduje Natalia Chybzińska, specjalista dietetyk.
Obiad na słodko w upał? Jaki deser?
Idealne na upalne dni są desery na bazie bananów, np. lody ze zmiksowanych bananów i mleka kokosowego, do których możemy dodać dowolne owoce lub bakalie. Jak zrobić takie zdrowe bananowe lody? Całość miksujemy i wkładamy do zamrażarki na kilka godzin.
Idealne w tym czasie są również sorbety, musy owocowe, a także sernik bez pieczenia, na spodzie z płatków owsianych, którego podstawą będzie chudy twaróg i jogurt.
Natalia Chybzińska poleca, żeby przygotować desery w pucharkach lub ozdobnych szklankach i udekorować je pokrojonymi owocami i listkami mięty. Dzięki temu nie będzie nam potrzebny dodatek żelujący typu żelatyna lub agar. W ten sam sposób możemy podawać również puddingi na mleku roślinnym z nasionami chia lub z tapioką.
Jaki olej do smażenia?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?