Co na śniadanie? Wyjaśniamy, dlaczego warto jeść śniadania i podajemy pomysły na szybkie śniadanie w stylu fit, wegańskie i dla dzieci
Dobre śniadanie to dobry początek dnia. Pierwszy posiłek ma szczególne znaczenie w ochronie przed nadwagą i chorobami metabolicznymi.
Sprawdź, co najlepiej zjeść na śniadanie, by zadbać o wysoki poziom energii i samopoczucie. Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Kanapki na śniadanie
Kanapki to najpopularniejsza śniadaniowa opcja Polaków. By były zdrowsze, warto wybrać pieczywo na prawdziwym zakwasie, zastąpić masło czy margarynę pastą z awokado, dodać jajka, świeże warzywa i posiekane zioła.
Sałatka owocowa na śniadanie
Śniadanie na słodko to dla wielu osób najczęściej płatki zbożowe. Warto wybrać te naturalne, wytworzone z ziaren (a nie – z mąki) bez dodatku cukru, dodać mleko lub jogurt, oraz uwzględnić orzechy i jak najwięcej świeżych owoców, które osłodzą posiłek.
Warzywne śniadanie
Pierwszy posiłek w bogatej wersji może być całkiem prosty do przygotowania. Wystarczy kilka placków z piekarnika z pastą z suszonych pomidorów, pesto czy zielonych warzyw i sera, a do tego jak najwięcej kolorowych warzyw.