5/9
Dziś rozpoczyna się lubiany przez łodzian Ramen Festival....
fot. Krzysztof Szymczak

Dziś rozpoczyna się lubiany przez łodzian Ramen Festival. Przez 10 dni restauracje serwować będą japoński ramen – rozgrzewające danie oparte na makaronie, bulionie i dodatkach.

W tegorocznym festiwalu bierze udział 30 łódzkich restauracji, ale są też pojedyncze lokale ze Zgierza, Łasku i Bełchatowa. O festiwalowe dania można pytać w łódzkich lokalach z sushi i ramenem, ale swoje dania przygotują też m. in. wegańska Falla czy specjalizująca się w kuchni międzynarodowej Szpulka w Manufakturze.


ZOBACZ WIĘCEJ NA KOLEJNYCH SLAJDACH!

6/9
Każda restauracja przygotuje autorską wersję japońskiego...
fot. Krzysztof Szymczak

Każda restauracja przygotuje autorską wersję japońskiego ramenu – dania przypominającego nieco polski rosół z makaronem, ale dużo bardziej rozbudowanego – z makaronem alkalicznym, gotowanym nawet kilka dni wywarem, pieczonym brzuchem i jajkiem.

Do wyboru będą 24 rameny. Oprócz klasycznych japońskich bulionów z mięsem i jajkiem, dostaniemy też dania inspirowane kuchnią włoską czy wegańskie. - Niektórzy szefowie kuchni poszaleli, inni poszli w klasykę – mówi Izabela Borowska z portalu Jemy w Łodzi, organizatorka festiwalu. Festiwalowe rameny będzie można kupić do niedzieli (13 listopada), w cenie od 29 do 59 zł. Będą też wydarzenia towarzyszące przybliżające japońskie tradycje kulinarne.


ZOBACZ WIĘCEJ NA KOLEJNYCH SLAJDACH!

7/9
Jednocześnie w Łodzi do niedzieli 13 listopada nadal trwa...
fot. mat. pras.

Jednocześnie w Łodzi do niedzieli 13 listopada nadal trwa jesienny festiwal Restaurant Week, który w tej edycji odbywa się pod hasłem Food Looks Good i pozwala skosztować wyjątkowo dobrze wyglądających i prezentujących się na zdjęciach w mediach społecznościowych dań.


ZOBACZ WIĘCEJ NA KOLEJNYCH SLAJDACH!

8/9
Założeniem festiwalu jest udostępnienie lepszych restauracji...
fot. mat. pras.

Założeniem festiwalu jest udostępnienie lepszych restauracji w przystępnej cenie. W cenie 69 zł można otrzymać trzydaniowe, autorskie menu spoza karty składające się z przystawki, dania głównego i deseru.

Dodatkowo pełnoletni goście mogą liczyć na festiwalowy koktajl. Na zjedzenie posiłku przewidziane jest 90 minut. Stoliki trzeba zarezerwować wcześniej przez stronę restaurantweek.pl.

W Łodzi i okolicach w festiwalu bierze udział 13 restauracji: Fatamorgana, Wzorcownia by W. Bober, Ramki, Angelo, Bagatela, Ciasno Jak w Ulu, Gỗ by Ha Long, Koku Sushi, Miska, Piwnica Łódzka, Ryby & Owce, Sendai, Sote. Jest jeszcze sporo dostępnych terminów.



ZOBACZ WIĘCEJ NA KOLEJNYCH SLAJDACH!

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Szlak nadziei. Wyboista droga rodziny Orzechów do Polski ZDJĘCIA

Szlak nadziei. Wyboista droga rodziny Orzechów do Polski ZDJĘCIA

Oto najlepsze memy o Whisky! Międzynarodowy Dzień Whisky zobowiązuje

Oto najlepsze memy o Whisky! Międzynarodowy Dzień Whisky zobowiązuje

Manufaktura wczoraj i dziś. Zobaczcie jak wyglądała przed rewitalizacją!

Manufaktura wczoraj i dziś. Zobaczcie jak wyglądała przed rewitalizacją!

Zobacz również

Monika Mazur-Chrapusta prywatnie. Lubi adrenalinę. ZDJĘCIA, WYWIAD

Monika Mazur-Chrapusta prywatnie. Lubi adrenalinę. ZDJĘCIA, WYWIAD

Nowe sklepy i restauracje w Manufakturze. Zobacz co się otworzyło i co się pojawi!

Nowe sklepy i restauracje w Manufakturze. Zobacz co się otworzyło i co się pojawi!