Dziś rozpoczyna się lubiany przez łodzian Ramen Festival. Przez 10 dni restauracje serwować będą japoński ramen – rozgrzewające danie oparte na makaronie, bulionie i dodatkach.
W tegorocznym festiwalu bierze udział 30 łódzkich restauracji, ale są też pojedyncze lokale ze Zgierza, Łasku i Bełchatowa. O festiwalowe dania można pytać w łódzkich lokalach z sushi i ramenem, ale swoje dania przygotują też m. in. wegańska Falla czy specjalizująca się w kuchni międzynarodowej Szpulka w Manufakturze.
ZOBACZ WIĘCEJ NA KOLEJNYCH SLAJDACH!
Każda restauracja przygotuje autorską wersję japońskiego ramenu – dania przypominającego nieco polski rosół z makaronem, ale dużo bardziej rozbudowanego – z makaronem alkalicznym, gotowanym nawet kilka dni wywarem, pieczonym brzuchem i jajkiem.
Do wyboru będą 24 rameny. Oprócz klasycznych japońskich bulionów z mięsem i jajkiem, dostaniemy też dania inspirowane kuchnią włoską czy wegańskie. - Niektórzy szefowie kuchni poszaleli, inni poszli w klasykę – mówi Izabela Borowska z portalu Jemy w Łodzi, organizatorka festiwalu. Festiwalowe rameny będzie można kupić do niedzieli (13 listopada), w cenie od 29 do 59 zł. Będą też wydarzenia towarzyszące przybliżające japońskie tradycje kulinarne.
ZOBACZ WIĘCEJ NA KOLEJNYCH SLAJDACH!
Jednocześnie w Łodzi do niedzieli 13 listopada nadal trwa jesienny festiwal Restaurant Week, który w tej edycji odbywa się pod hasłem Food Looks Good i pozwala skosztować wyjątkowo dobrze wyglądających i prezentujących się na zdjęciach w mediach społecznościowych dań.
ZOBACZ WIĘCEJ NA KOLEJNYCH SLAJDACH!
Założeniem festiwalu jest udostępnienie lepszych restauracji w przystępnej cenie. W cenie 69 zł można otrzymać trzydaniowe, autorskie menu spoza karty składające się z przystawki, dania głównego i deseru.
Dodatkowo pełnoletni goście mogą liczyć na festiwalowy koktajl. Na zjedzenie posiłku przewidziane jest 90 minut. Stoliki trzeba zarezerwować wcześniej przez stronę restaurantweek.pl.
W Łodzi i okolicach w festiwalu bierze udział 13 restauracji: Fatamorgana, Wzorcownia by W. Bober, Ramki, Angelo, Bagatela, Ciasno Jak w Ulu, Gỗ by Ha Long, Koku Sushi, Miska, Piwnica Łódzka, Ryby & Owce, Sendai, Sote. Jest jeszcze sporo dostępnych terminów.
ZOBACZ WIĘCEJ NA KOLEJNYCH SLAJDACH!