Duże ilości arbuza mogą podnieść poziom cukru we krwi
Arbuz ma wysoki indeks glikemiczny – 72-80, co oznacza, że po jego zjedzeniu może nastąpić szybki wzrost stężenia cukru we krwi. Stanie się tak tylko wtedy, gdy zjemy go naprawdę dużo. Zawiera on bowiem bardzo mało węglowodanów (7,5 g w 100 g), co sprawia, że jego ładunek glikemiczny pozostaje na bezpiecznym poziomie.
Najlepiej jeść go w towarzystwie produktów bogatych w białko, błonnik i zdrowy tłuszcz. Osoby chore na cukrzycę lub insulinooporność powinny jednak dokładnie kontrolować zjadane ilości tego owocu.
Istnieje szansa, że jedzenie arbuza może poprawić sprawność seksualną
Arbuz jest bogatym źródłem cytruliny – aminokwasu, który przekształcając się do argininy, wspomaga rozszerzanie naczyń krwionośnych. W związku z tym uważa się, że spożycie dużej ilości tej substancji może poprawić także ukrwienie narządów płciowych.
Dotychczasowe badania przeprowadzone na grupie 24 mężczyzn potwierdziły pozytywny wpływ suplementacji diety cytruliną przy łagodnych zaburzeniach erekcji. Jednak nie wiadomo, czy spożywania samego owocu wpływa na sprawność seksualną, wymaga to dalszych badań. Suplementacja diety cytruliną powinna odbywać się pod nadzorem lekarza.
Arbuz po treningu? To dobry pomysł
Arbuz zawiera cytrulinę, która przyspiesza m.in. proces regeneracji mięśni po wzmożonym wysiłku fizycznym. Zjedzenie go po treningu może pomóc w ograniczeniu powstawania zakwasów.