1/18
Jeśli unikasz jaj kurzych, wciąż możesz przygotować deser,...
fot. ElodiV/Pixabay

Czym zastąpić jajko w potrawach? Oto najlepsze zamienniki jaj kurzych. Zobacz, co sprawdzi się zamiast jajek do deseru, ciasta, panierki czy kotletów mielonych

Jeśli unikasz jaj kurzych, wciąż możesz przygotować deser, ciasto, majonez czy pasztet.

Sprawdź 13 naturalnych zamienników jajek kurzych i ich kulinarne zastosowania. Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

2/18
Żelująca substancja pozyskiwana z czerwonych alg sprawdza...
fot. Dmytro Kobeza/123RF

Agar-agar

Żelująca substancja pozyskiwana z czerwonych alg sprawdza się nie tylko jako zamiennik żelatyny – z powodzeniem zastąpi też białko jaja w deserach o piankowej konsystencji, utrwalając ich strukturę. Polecamy go zwłaszcza do „bezowych” deserów, które nazywane są zefirami, a także pianek typu marshmallow, bloków z pianki owocowej czy musów czekoladowych. W przepisach zastępuje też zwierzęcą żelatynę.

Aby zastąpić 1 jajko, połącz 1 łyżkę proszku z agaru (9 g) z 1 łyżką ciepłej wody (15 ml), po czym ochłódź, a przed użyciem wymieszaj ponownie.

3/18
Woda pozostała z gotowania nasion cieciorki (z dna garnka...
fot. Tatyana Aksenova/123RF

Aquafaba – woda z gotowania cieciorki

Woda pozostała z gotowania nasion cieciorki (z dna garnka lub puszki) to zaskakująco efektywny zamiennik białek jaja w daniach, które wymagają ich ubicia na pianę. Aquafaba, bo tak się nazywa, ma co prawda nikły aromat „strączkowy”, ale po ubiciu i dodaniu składników aromatycznych wychodzą z niej pyszne bezy. Na jej bazie można też przygotować pianki marshmallow, makaroniki czy nugat.

Aby zastąpić 1 jajko (a właściwie białko jaja), użyj w przepisie 3 łyżek wody z cieciorki (45 ml).

Woda z cieciorki zastępuje też żółtka jaja w majonezie, choć do jego przygotowania można tak naprawdę użyć wielu różnych składników. Najprościej zmiksować ten sos, zamieniając jaja na taką samą objętość mleczka sojowego (bez cukru, choć może być z zagęstnikami) i nieco zwiększyć udział musztardy.

4/18
Purée otrzymywane z rozgotowanego miąższu jabłek to świetny...
fot. handmadepictures/123RF

Mus jabłkowy

Purée otrzymywane z rozgotowanego miąższu jabłek to świetny zamiennik jajek w ciastach, ciasteczkach i innych słodkich wypiekach. Mus jabłkowy nadaje im słodyczy i wilgoci, poprawiając konsystencję.

Aby zastąpić 1 jajko, odmierz 1/4 szkl. musu jabłkowego (ok. 65 g), a jednocześnie zwiększ dodatek proszku do pieczenia o ok. połowę i wydłuż nieco czas w piekarniku.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Horoskop na najbliższy weekend! Sprawdź, co się wydarzy!

Horoskop na najbliższy weekend! Sprawdź, co się wydarzy!

Volkswagen Passat Variant 1.5 eTSI 150 KM. Wrażenia z jazdy, dane techniczne, ceny

Volkswagen Passat Variant 1.5 eTSI 150 KM. Wrażenia z jazdy, dane techniczne, ceny

Szokujący film policji z pomorskich dróg. Milimetry od tragedii

Szokujący film policji z pomorskich dróg. Milimetry od tragedii

Zobacz również

Rozpoczęły się uroczystości Triduum Paschalnego. Kardynał Ryś poświęcił oleje

Rozpoczęły się uroczystości Triduum Paschalnego. Kardynał Ryś poświęcił oleje

Ustalono tożsamość podpalonego na przystanku mężczyzny

Ustalono tożsamość podpalonego na przystanku mężczyzny