W skrócie
Masę makową można bez problemu kupić w sklepie, jednak jej skład pozostawia wiele do życzenia. W wielu przypadkach producenci używają sztucznego miodu i syropu glukozowo-fruktozowego. Gotowe masy mają niską zawartość bakalii, która wahająca się między 10-30 proc i najczęściej wynika głównie z obecności rodzynek i kandyzowanej skórki pomarańczowej. W wielu przypadkach nie będzie to też produkt bezglutenowy, bo zagęszcza się go kaszką pszenną. Weganie i wegetarianie powinni uważnie czytać etykiety, gdyż w składzie gotowej masy makowej od czasu do czasu pojawia się również mleko w proszku. Aby uniknąć korzystania z masy makowej o niskiej jakości, zachęcamy do zrobienia jej własnoręcznie.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć zastosowanie masy makowej w kuchni.
Masa makowa – przepis na Boże Narodzenie
Czas przygotowania: 30 minut,
porcja: na jedno ciasto lub deser dla 6-8 osób.
Składniki:
- 200 g niebieskiego maku,
- 100 g cukru,
- 1 łyżka masła,
- 1 i 1/2 łyżki miodu,
- 1/2 laski wanilii lub łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- skórka otarta z 1/2 cytryny,
- 80 g rodzynek,
- 50 ml wody,
- 30 g posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- opcjonalnie: 30 g posiekanych orzechów włoskich lub migdałów.
Jak zrobić masę makową?
Przygotowanie:
- Mak należy opłukać, zalać wrzątkiem i gotować przez około 15 minut. Następnie należy go odcedzić i zmielić trzykrotnie.
- Kolejnym krokiem jest roztopienie masła w garnku o grubym dnie razem z miodem, skórką pomarańczową, skórką cytrynową i zmieloną laską wanilii lub jej ekstraktem.
- Następnie przesmażone bakalie należy wzbogacić namoczonymi w wodzie rodzynkami i zmielonym makiem.
- Masę makową należy smażyć przez 10-15 minut. Następnie należy ją zdjąć z ognia i przestudzić.
- Masa makowa jest gotowa do dalszego użycia.
Zastosowanie masy makowej
Domowa masa makowa jest składnikiem wielu tradycyjnych potraw na Boże Narodzenie. Jeśli będzie używana do przygotowania makowca, po wystudzeniu należy połączyć ją z żółtkami utartymi z cukrem oraz sztywną pianą z białek.
Jednak podstawowa masa makowa ma wiele zastosowań. Sprawdzi się przy robieniu świątecznych deserów. Wśród nich są śląskie makówki, a także kutia z pszenicą.
W podobny sposób przygotowywana jest masa z białego maku używana do faszerowania rogali świętomarcińskich.
Masa makowa do klusek wigilijnych aromatyzowana jest rumem. Może być też rozcieńczona słodką śmietanką lub tłustym mlekiem.
Wegańska masa makowa
Warto pamiętać, że masa makowa użyta do wegańskiego makowca nie może mieć w składzie jajek. W to miejsce można ubić aquafaby, czyli wody pozostałej z gotowania ciecierzycy (lub w wersji ze sklepu – pozostałą z puszki lub słoika, w której były strączki). Dzięki temu masa makowa będzie też miała delikatniejszą konsystencję.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Ten seromakowiec rozpływa się w ustach! Wyjątkowy przepis na ciasto z makiem i serem
- Pyszna makowa panienka na deser. Zobacz przepis na lekkie ciasto z brzoskwiniami
- Babka makowa, która podbije serca wszystkich łasuchów! Znika w okamgnieniu
- Makowiec japoński na Boże Narodzenie. Przepis na ciasto z jabłkami i makiem
Odmierzaj składniki precyzyjnie
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?