Dania z mięsa z rosołu
Nie wyrzucaj mięsa z rosołu. Możesz zrobić z niego pyszne potrawy. Zobacz nasze polecane przepisy.
Co zrobić z rosołu?
Przygotowując rosół zwykle zostaje nam spora ilość mięsa np. z kaczki, z kurczaka czy mięsa wołowego. To doskonałą baza do zrobienia innych dań.
Pasztet z mięsa z rosołu
Pasztet z mięsa z rosołu
Składniki:
- ok. 1 kg mięsa z rosołu
- ugotowane ( z rosołu) 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/4 selera
- cebula
- 4 jajka
- 6-8 łyżek bułki tartej
- przyprawy do smaku: po ok. 1 łyżeczce soli, pieprzu, tymianku, czosnku, szczypta gałki muszkatołowej
Mięso oddziel od kości i zmiel w maszynce na średnich oczkach. Zmiel także marchewkę, pietruszkę i seler. Cebulę podsmaż. W dużej misce połącz zmielone mięso, cebulę, jajka, bułkę tartą i przyprawy. Wyrób dobrze najlepiej ręką. Przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą do pieczenia. Piecz w 180⁰C ok. 1 godzinę.
Hamburger z szarpanym mięsem
Hamburger z szarpanym mięsem
Składniki:
-porcja mięsa z rosołu
-kilka listków sałaty lodowej lub rzymskiej
- cebula
- pomidor
- ogórek kiszony
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka ketchupu
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka przyprawy gyros lub przyprawy do kurczaka
- bułki na hamburgery
Mięso obierz z kości, "poszarp" lub pokrój na kawałki, dopraw przyprawą gyros i podsmaż ok. 2 min na patelni na niewielkiej ilości oleju. Majonez wymieszaj z musztardą i ketchupem, dopraw solą i pieprzem do smaku. Umyj warzywa. Pokrój cebulę, pomidora i ogórka w plastry. Bułki na hamburger podgrzej, posmaruj odrobiną sosu majonezowego, połóż kolejno sałatę, kawałki mięsa, plaster pomidora, plasterki cebuli i ogórka, dodaj jeszcze łyżeczkę majonezu. Smacznego!