5/14
Unikaj sytuacji, gdy z pieczonych kawałków ścieka olej lub...
fot. Sandie Clarke/unsplash.com

Używaj tacek do grillowania

Unikaj sytuacji, gdy z pieczonych kawałków ścieka olej lub marynata wprost na gorące węgle lub powierzchnię grzejną grilla. Powstają wtedy zwiększone ilości rakotwórczych związków, które wraz z dymem przenikają do jedzenia.

Ogranicz ilość oleju, którym smarujesz np. mięso, a także używaj specjalnych tacek, zbierających kapiące soki.

6/14
Stosuj termometr kuchenny z iglicą, by upewnić się, że...
fot. feherandras/pixabay.com

Mierz temperaturę wewnątrz większych kawałków

Stosuj termometr kuchenny z iglicą, by upewnić się, że temperatura wewnątrz produktów (zwłaszcza mięsa) przekroczyła 75 stopni Celsjusza, co zapewnia zniszczenie niebezpiecznych bakterii.

Najlepiej jednak nie piecz zbyt dużych kawałków, bo zanim ugotują się w środku, na wierzchu mogą już ulec spaleniu. Co więcej, wewnątrz mogą być pozbawione smaku!

Pamiętaj, że kawałki jedzenia powinny mieć podobne rozmiary, żeby zostały doprawione, a później upieczone w równym stopniu i czasie.

7/14
Im krócej pieczesz produkty na ruszcie, tym mniej...
fot. byrev/pixabay.com

Skróć czas grillowania

Im krócej pieczesz produkty na ruszcie, tym mniej szkodliwych związków przeniknie do jedzenia. Dlatego najlepiej grilluj produkty już podgotowane, np. podduszone, podpieczone w piekarniku czy wrzucone wcześniej do kuchenki mikrofalowej. Jedzenie przyrządzone w ten sposób i tak zyska oczekiwany smak i apetycznie chrupiącą skórkę.

8/14
Dodatek miodu, cukru czy piwa wzbogaca marynatę w cukry,...
fot. feherandras/pixabay.com

Ostrożnie dodawaj słodkie składniki

Dodatek miodu, cukru czy piwa wzbogaca marynatę w cukry, które przy pieczeniu ulegają karmelizacji, nadając produktom piękny kolor i jeszcze lepszy smak. Nie może być ich jednak za dużo, żeby nie uległy przypaleniu. Chroni przed tym powolne pieczenie produktów w niższej temperaturze i ew. dopiekanie w wyższej.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Łodzianie nieśli ul. Piotrkowską 123-metrową flagę państwową. Obchodzili jej święto

Łodzianie nieśli ul. Piotrkowską 123-metrową flagę państwową. Obchodzili jej święto

Kibice Pogoni i Wisły w drodze na finał Pucharu Polski. Dużo zdjęć

Kibice Pogoni i Wisły w drodze na finał Pucharu Polski. Dużo zdjęć

Oświadczenia majątkowe Małgorzaty Moskwy - Wodnickiej

Oświadczenia majątkowe Małgorzaty Moskwy - Wodnickiej

Zobacz również

Pierwsza oprawa kibiców Wisły Kraków na finale Pucharu Polski

Pierwsza oprawa kibiców Wisły Kraków na finale Pucharu Polski

Rozpoczynamy Grand Tour, czas na Włochy. Etapy, faworyci, Polacy i historia!

Rozpoczynamy Grand Tour, czas na Włochy. Etapy, faworyci, Polacy i historia!