Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Coolinaria. Festiwal kulinarny na podwórku przy ul Piotrkowskiej 89. To pierwszy taki festiwal w Łodzi

Matylda Witkowska
Matylda Witkowska
Grzegorz Gałasiński
Do niedzieli na podwórku przy ul. Piotrkowskiej 89 trwa festiwal gastronomiczny Coolinaria. To pierwszy festiwal kulinarny organizowany przez knajpki z jednego podwórka. Tematem przewodnim imprezy są owoce morza i wina.

Do końca weekendu knajpki z podwórka przy ul. Piotrkowskiej 89 zapraszają do degustacji dań z owoców morza i wina. W ramach pierwszego festiwalu Coolinaria sześć restauracji pasażu: włoskie Bellanapoli, libańska Hamra, japońskie House of Sushi, hiszpańskie Las Tablas, japońska Ramenownia oraz azjatycki The Chef serwuje dania oraz pasujące do nich wina w stałej festiwalowej cenie: 25 zł za danie + 5 zł za kieliszek wina.

– Wśród propozycji znalazły się szaszłyki z krewetek połączone z soczystymi owocami, gorący ramen z dodatkiem krewetkowego popcornu, ośmiornica w puszystej bułeczce bao, czy pachnące Italią owoce morza w lekkim pomidorowym sosie – dodaje Izabella Borowska z portalu Jemy w Łodzi, który jest partnerem wydarzenia.

Festiwalowi towarzyszą atrakcje. Można wygrać hulajnogę elektryczną, a w niedzielę podwórko wypełni się bańkami mydlanymi, dlatego szczególnie zaproszone są rodziny z dziećmi.

Dania i wina festiwalowe:

Bellanapoli: Zupa rybna z doradą, karmazynem, kalmarami, małżami i krewetką w sosie pomidorowym podawana z zapiekaną czosnkową bagietką Wino: Casa Pecunia Rosato

Hamra: Krewetki marynowane w białym winie i sosie orzechowym z orzeźwiającą sałatką z glonami wakame,

piklowaną rzepą, chilli, cytryną i dipem orzechowym. Wino: KharebaKrakhuna

House of Sushi: Krewetki mango chilli i panierowane wędzone tofu podawane na sałatce z mango, chilli, kolendrą i mietą Wino: Pago CasaBenasal blanco

Las Tablas Tapas Bar: Szaszłyki z krewetkami w hiszpańskiej szynce serrano i krewetkami w cukinii podawane na sałatce z rukoli, roszponki i mięty z hiszpańskim arbuzem i pomidorami z własnej uprawy z posypką z sera greckiego. Wino: Marques del Turia blanco

Ramenownia: Ramen na wywarze tonkotsu z popcornem z krewetek marynowanych w winie choya, grillowanym brzuchem chashu, cebulką, imbirem i olejem z krewetek Wino: Pepe Nero Rosato

The Chef: Bao z grillowaną ośmiornicą z sosem kolendrowo-limonkowym z chilli Wino: Vida OrganicaTorrontes

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki