Cuchnące mięso na rynku. Chodziły po nim muchy

    Cuchnące mięso na rynku. Chodziły po nim muchy

    Matylda Witkowska

    Dziennik Łódzki

    Aktualizacja:

    Dziennik Łódzki

    Cuchnące mięso na rynku. Chodziły po nim muchy
    1/2
    przejdź do galerii

    ©Straż Miejska w Łodzi

    150 kg mięsa niewiadomego pochodzenia próbował sprzedać na rynku przy ul. Tokarskiej w Łodzi rolnik z pow. łaskiego. Po leżącym w upale mięsie chodziły roje much.
    W piątek rano łódzka straż miejska otrzymała zgłoszenie o sprzedaży mięsa z samochodu na targowisku przy ul. Tokarskiej na Bałutach. Na miejscu strażnicy zastali dwóch mężczyzn z zepsutym samochodem-chłodnią. Przed nim w brudnych, plastikowych pojemnikach leżało mięso, po którym chodziły roje much.

    - Na początku mięso wyglądało jeszcze jako tako, ale z czasem pachniało coraz gorzej - opowiada Dorota Okaj z łódzkiej straży miejskiej.


    Strażnicy wezwali inspektora Powiatowej Inspekcji Weterynaryjnej w Łodzi. Okazało się, że w kuwetach znajduje się 70 kg wołowiny, 50 kg wieprzowiny i 30 kg wędzonek.

    Jeden mężczyzna był rolnikiem z pow. łaskiego, drugi mu pomagał. Rolnik spod Łasku zarzekał się, że wieprzowina pochodzi z prosiaka z własnej hodowli, którego sam oporządził. Wołowinę i wędzonki miał kupić w ubojni w pow. łaskim, ale nie miał na to dokumentów. Mięso nie było też badane.

    Na wniosek inspektora weterynarii mięso zostało przekazane specjalistycznej firmie do utylizacji na koszt sprzedawcy.

    Jak podkreśla Leszek Wojtas z łódzkiej straży miejskiej, nielegalna sprzedaż mięsa to w ostatnich latach rzadkość.

    - Kilkanaście lat temu takie interwencje mieliśmy w każdy dzień targowy - mówi Leszek Wojtas z łódzkiej straży miejskiej. - Teraz zdarzają się może raz lub dwa w roku.

    Roman Owecki, łódzki wojewódzki lekarz weterynarii, podkreśla, że spożycie mięsa sprzedawanego w złych warunkach może skutkować zatruciem pokarmowym.

    - Znajdujące się w mięsie białko jest znakomitym podłożem do namnażania się bakterii - mówi Roman Owecki.

    W niebadanym mięsie mogą też znajdować się pasożyty, np. włośnicy, która może być śmiertelna.

    Każdy sprzedawca mięsa powinien mieć fakturę oraz handlowy dokument identyfikacyjny, który poświadcza nadzór weterynaryjny.

    CZYTAJ TEŻ: 100 ton mięsa w tajnym magazynie w ubojni pod Rawą

    Czytaj treści premium w Dzienniku Łódzkim Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Mój reporter

    Zadaj pytanie swojemu reporterowi!

    Chcesz wiedzieć co wydarzyło się przed chwilą na Twojej ulicy?
    Zastanawiasz się gdzie zjesz w Łodzi najsmaczniejsze lody?
    Szukasz miejsc parkingowych w centrum?
    Chcesz wiedzieć ile zarabia prezydent?
    A może masz inne pytanie związane z naszym miastem?
    Zadaj je, a nasz reporter poszuka odpowiedzi!

    Dane kontaktowe

    Dziękujemy za przesłanie pytania, prosimy o cierpliwość. Opublikujemy je na stronie Mojego_reportera kiedy redakcja rozpocznie prace nad odpowiedzią.

    Oświadczenia:

    Użytkownik, który podał w powyższym formularzu dane osobowe klikając przycisk "WYŚLIJ" potwierdza, że: (czytaj dalej)
    • został poinformowany, że podanie danych osobowych jest dobrowolne, jednak konieczne do publikacji przekazanych materiałów
    • został poinformowany, że jego dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Domaniewskiej 45, dla celów korzystania i publikacji przekazanych materiałów w internecie i prasie drukowanej, oznaczenia ich imieniem i nazwiskiem / nazwą autora oraz kontaktu z Użytkownikiem i korzystania przez Operatora z udzielonej mu na podstawie Regulaminu przez Użytkownika licencji
    • został poinformowany, że Polska Press Sp. z o.o. jest administratorem danych osobowych. Właściciel danych ma prawo wglądu do swoich danych oraz ich poprawiania siedzibie spółki. Nadto ma prawo w każdym czasie wyrazić sprzeciw oraz cofnąć zgodę na przetwarzanie przez Spółkę danych w zakresie przewidzianym przez przepisy. Oświadczenia woli o w/w treści powinny by ze względów bezpieczeństwa wyrażone na piśmie.

    Komentarze (3)

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    WIELKI PROBLEM?????

    obserwator (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 11 / 6

    Jak to się ma/ razem 150kg/do 100 ton mięsa w tajnym magazynie w ubojni pod Rawą?????

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    bronisin

    korupcja (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 13 / 5

    co słychać u mojego sąsiada w bronisinie,znów padline przyworzą.


    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    popraw ortografię

    kowal (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 5 / 8

    i zgłoś komu trzeba

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Polecamy

    Wideo