Czosnek polski a czosnek chiński – odróżnisz je? Łatwo się pomylić! Kolor i zapach mają znaczenie. Jak wybrać ten zdrowszy?

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
W marketach często trafiamy na czosnek chiński. Czym różni się od polskiego?
W marketach często trafiamy na czosnek chiński. Czym różni się od polskiego? GettyImages/Nadya So
Udostępnij:
Często kupujemy główki czosnku, ale rzadko zastanawiamy się nad pochodzeniem produktu. Czosnek to czosnek. Okazuje się, że może być krajowy lub importowany z Chin. Ten drugi nie ma tak wielu walorów odżywczych, jak jego rodzimy odpowiednik. Jak sprawdzić, co trafia do naszych potraw?

Spis treści

Czosnek to bomba witaminowa. Dlaczego warto go jeść?

Baza do sosów, dodatek do mięsa, przyprawa – zastosowań czosnku zwyczajnego jest wiele. Choć istnieją różne rodzaje, np. niedźwiedzi lub dęty, to właśnie zwyczajny cieszy się największą popularnością. Boom na spożycie ząbków rozpoczyna się w sezonie jesiennym. W okresie zachorowań bylina sprawdza się na grypę, infekcję gardła i obniżoną odporność. Oprócz silnych właściwości antybakteryjnych wspomaga w walce z nowotworami. Ogrodnicy coraz chętniej sadzą czosnek w przydomowych warunkach.

– Dzięki swojemu specyficznemu zapachowi wywoływanemu przez bakteriobójczy związek – allicynę jest naturalnym antybiotykiem, a dzięki dużej ilości witaminy C zwiększa odporność naszego organizmu. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym ma działanie antynowotworowe, obniża procesy starzenia się organizmu – informuje Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa.

Jak odróżnić polski czosnek od chińskiego? Na to zwróć uwagę

Krajowy czosnek jest bardziej ekologiczny, co w praktyce oznacza więcej dobroczynnych właściwości. Najprościej odróżnić oba rodzaje po kolorze. Chiński produkt najczęściej jest biały, jak malowany, ten polski posiada plamy, a jego powłoka nie jest idealna. Osnówka może mieć zabarwienie różowe lub fioletowe.

Nie bez znaczenia jest też aromat. Nasze krajowe warzywa są intensywne, podczas gdy importowane główki nie wydzielają aż tak mocnego zapachu. W smaku podobnie, polski wytwór wyczuwalny jest bardziej, w zagranicznym pojawia się słodki posmak.

Mała czy duża główka? Który czosnek wybrać?

Czosnek pochodzący z Chin często jest większy niż ten z polskich upraw, nie kiełkuje i łatwo pozyskać z niego ząbki. Niektórzy klienci mówią, że wygląda jak nadmuchany. Na powierzchni ciężko dostrzec skazy, importowany towar jest dokładnie wyczyszczony, a krajowe główki tak idealne nie są.

Zwolenników czosnku chińskiego jednak nie brakuje. O ile część woli kupić swojski, prosto od rolnika, część stawia na marketowy, których ich zdaniem wolniej się psuje i nie razi natężeniem zapachu czy też smaku.

Źródło: piorin.gov.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

miejsce #1

Metabo

Metabo Power Maxx BS Quick (600156500)

615,00 zł284,99 zł-54%
miejsce #3

Makita

Makita HP457DWE

911,99 zł611,90 zł-33%
miejsce #4

Makita

Makita Dhp485Rfj

1 273,02 zł970,00 zł-24%
miejsce #5

Stanley

Stanley FMC625D2

463,00 zł
miejsce #6

Einhell

Einhell 4513914

209,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Bank Światowy alarmuje: ryzyko głodu na świecie jest nadal wysokie

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Dziennik Łódzki
Dodaj ogłoszenie