5/12
Rosnąca wysoko w Andach pieprzyca peruwiańska (Lepidium...
fot. ildipapp/123RF

Korzeń maca

Rosnąca wysoko w Andach pieprzyca peruwiańska (Lepidium meyenii) należy do rodziny kapustowatych, ale ma znacznie silniejsze działanie prozdrowotne niż jej polscy krewniacy.
Korzeń rośliny ma słodkawy, lekko orzechowy, a także mniej lub bardziej pikantny smak.

Korzeń maca jest uznawany za adaptogen, ponieważ ułatwia przystosowanie organizmu do warunków fizycznego i psychicznego stresu. Obfituje w potas, miedź, wapń, żelazo i magnez, a także witaminę B2.

Porcja 3 g: 10 kcal, 1 g cukrów, 0,03 g tłuszczu, 0,3 g białka, 0,7 g błonnika.

6/12
Nasiona kakaowca właściwego (Theobroma cacao) to dobrze...
fot. Sirichai Asawalapsakul/123RF

Surowe kakao

Nasiona kakaowca właściwego (Theobroma cacao) to dobrze wszystkim znany składnik czekolady. Występują tam jednak najczęściej w postaci przetworzonej z użyciem silnych zasad, które zmniejszają ich gorzki i kwaśny smak, ale też cenne właściwości odżywcze.

Warto więc sięgać po kakao surowe – w postaci pokruszonych ziaren lub proszku. Jest ono niezwykle bogatym źródłem antyoksydacyjnych flawonoidów należących do grupy polifenoli, które działają korzystnie na skórę, nastrój, masę ciała i parametry biochemiczne krwi, dzięki temu również na układ krążenia.

Udowodniono też pozytywny wpływ nieprzetworzonych ziaren kakaowca na układ pokarmowy i immunologiczny. Pokruszone nasiona dostarczają też cennych składników odżywczych, takich jak żelazo, magnez, cynk, mangan i miedź.

Porcja 3 g: 17 kcal, 0,2 g węglowodanów, 1,5 g tłuszczu, 0,4 g białka, 0,7 g błonnika.

7/12
Zielone słodkowodne algi chlorella (Chlorella vulgaris)...
fot. Lukas Gojda/123RF

Chlorella

Zielone słodkowodne algi chlorella (Chlorella vulgaris) charakteryzują się niezwykle wysoką zawartością odtruwającego organizm chlorofilu, a także karotenoidów, kwasu foliowego i biotyny.

Proszek uzyskany z tych alg zawiera do 60 proc. białka i jest dobrym źródłem kwasów omega-3. Zawarte w nim komórki algi są rozbite w taki sposób, który umożliwia wchłanianie składników odżywczych.

Wykazano, że chlorella wpływa na podniesienie odporności organizmu, pomaga obniżać poziom cholesterolu LDL i glukozy we krwi, a także jej ciśnienie. Łagodzi zmiany zapalne w płucach, zwiększając wydolność organizmu.

Porcja 3 g: 11 kcal, 0,1 g węglowodanów, 0,4 g tłuszczu, 1,8 g białka, 0,4 g błonnika.

8/12
Owoce południowoamerykańskiego drzewa o nazwie Pouteria...
fot. Brent Hofacker/123RF

Lucuma

Owoce południowoamerykańskiego drzewa o nazwie Pouteria lucuma mają przyjemny słodki smak, kojarzący się z batatami i toffi.

Proszek pozyskiwany z tych owoców ma jednak niski indeks glikemiczny, ponieważ zawiera o 3/4 mniej cukrów prostych niż taka sama ilość cukru stołowego i obfituje w rozpuszczalny w wodzie błonnik. Dzięki niemu lucuma wspomaga zdrowie jelit i odporność organizmu.

Zapewnia też inne kluczowe dla zdrowia składniki, m.in. mineralne (cynk, żelazo, mangan, magnez, potas, wapń) i witaminowe (witamina C, niacyna), a ponadto beta-karoten i polifenole.

Porcja 5 g: 15 kcal, 1,7 g cukrów, 0,2 g białka, 1,4 g błonnika.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Horoskop dzienny na czwartek. Sprawdź!

Horoskop dzienny na czwartek. Sprawdź!

Lukas Podolski: Boję się tego, co może czekać Górnika Zabrze w przyszłym sezonie

Lukas Podolski: Boję się tego, co może czekać Górnika Zabrze w przyszłym sezonie

Horoskop na maj. Sprawdź, co dla Ciebie przyniesie

Horoskop na maj. Sprawdź, co dla Ciebie przyniesie

Zobacz również

Horoskop dzienny na czwartek. Sprawdź!

Horoskop dzienny na czwartek. Sprawdź!

Pobiegnij w Rossmann Run z aplikacją i zdobądź atrakcyjny rabat na zakupy

Pobiegnij w Rossmann Run z aplikacją i zdobądź atrakcyjny rabat na zakupy