5/12
Nasiona ciecierzycy to podstawa nie tylko hummusu, ale też...
fot. Ajale/pixabay.com

Cieciorka

Nasiona ciecierzycy to podstawa nie tylko hummusu, ale też falafeli, czyli bliskowschodnich kotlecików (czasem zawierają też dojrzały bób). Tajemnicą ich świetnego smaku jest sposób przygotowania: cieciorkę namacza się i miele na surowo, a gotowanie zachodzi podczas smażenia. Dzięki temu kotlecik jest jędrny i ma strukturę, która przypomina mielone mięso.

W 100 g falafeli (ok. 5 szt.):
białko: 13,3 g
żelazo: 3,4 mg
kalorie: 333 kcal

W 100 g ugotowanej cieciorki:
białko: 8,8 g
żelazo: 2,9 mg
kalorie: 164 kcal

6/12
Grzyb o nazwie twardnik japoński jest dostępny zarówno w...
fot. 6437364/pixabay.com

Shiitake

Grzyb o nazwie twardnik japoński jest dostępny zarówno w formie świeżej, jak i suszonej. Charakteryzuje się wyjątkowo „mięsnym” aromatem i zawiera nieco białka. Shiitake może „udawać” mięso np. w gulaszach, a także aromatyzować dania bezmięsne – często wystarczy jeden suszony grzybek dodany do bulionu.

W 100 g shiitake:
białko: 2,2 g
żelazo: 0,4 mg
kalorie: 33 kcal

7/12
Owoce azjatyckiego drzewa bochenkowego kryją w sobie...
fot. Kontrollstellekundl/Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

Jackfruit

Owoce azjatyckiego drzewa bochenkowego kryją w sobie włóknisty miąższ, który w postaci niedojrzałej wiernie imituje włókna mięsa. W Polsce dostępny jest głównie w puszkach – do gotowania nadaje się ten bez dodatku cukru (słodzony dżakfrut jest smaczną przekąską). Po rozdrobnieniu widelcem i doprawieniu zamienia się w modne obecnie szarpane mięso wieprzowe, czyli pulled pork. Danie to można też kupić w postaci gotowej.

W 100 g dżakfruta:
białko: 1,7 g
żelazo: 0,2 mg
kalorie: 95 kcal

8/12
Nieaktywne drożdże w postaci proszku i płatków to doskonały...
fot. Helen Harrop/flickr.com, CC BY-SA 2.0

Drożdże

Nieaktywne drożdże w postaci proszku i płatków to doskonały „mięsny” dodatek do potraw takich jak pasty, pasztety czy kotlety z warzyw i/lub nasion roślin strączkowych, a także wędlin z seitana czy zup, który dodaje im mięsnego smaku i cennych składników, takich jak białko i związki mineralne. Są też dostępne w formie słonej pasty – brytyjskiej Marmite i australijskiej Vegemite.

W 100 g dezaktywowanych drożdży:
białko: 47 g
żelazo: 6,9 mg
kalorie: 320 kcal

W 100 g pasty drożdżowej:
białko: 23 g
żelazo: 4 mg
kalorie: 185 kcal

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Horoskop dzienny na czwartek. Sprawdź!

Horoskop dzienny na czwartek. Sprawdź!

Pobiegnij w Rossmann Run z aplikacją i zdobądź atrakcyjny rabat na zakupy

Pobiegnij w Rossmann Run z aplikacją i zdobądź atrakcyjny rabat na zakupy

Oto 32 finalistki konkursu Miss Polski 2024: piękne, długonogie i długowłose

Oto 32 finalistki konkursu Miss Polski 2024: piękne, długonogie i długowłose

Zobacz również

Oto 32 finalistki konkursu Miss Polski 2024: piękne, długonogie i długowłose

Oto 32 finalistki konkursu Miss Polski 2024: piękne, długonogie i długowłose

Horoskop na maj. Sprawdź, co dla Ciebie przyniesie

Horoskop na maj. Sprawdź, co dla Ciebie przyniesie