Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dieta dla zdrowia i młodości

Dorota Domienik
Archiwum Polskapresse
Dieta uwzględniająca warzywa i owoce, które w pełnej obfitości pojawiają się na straganach w porze wiosenno-letniej, to dobry sposób na zapobieganie schorzeniom, dotykającym osoby w wieku 50+. Wiele warzyw wspomaga leczenie niektórych chorób. Podpowiemy, które produkty warto włączyć do diety przy określonych schorzeniach.

Błonnik i witaminy antyoksydacyjne poprawiają pamięć

Zły poziom cholesterolu we krwi powoduje zaburzenia pamięci. Można temu zapobiec, wzbogacając dietę w błonnik, który obniża poziom cholesterolu i wiąże tłuszcze w przewodzie pokarmowym. Znajdziemy go w nasionach roślin strączkowych, czosnku, cebuli, szparagach, zielu babki.

Warzywa i owoce zawierają witaminy antyoksydacyjne: ß-karoten, witaminy E i C oraz flawonoidy, które chronią lipoproteiny LDL przed działaniem wolnych rodników, czyli przed utlenieniem odpowiedzialnym za niekontrolowane przenikanie cholesterolu do ścianek naczyń krwionośnych. Znajdziemy je w soi, ciecierzycy, soczewicy, fasoli, orzechach, kiełkach nasion, ziarnach np. amarantusa, siemienia lnianego, pestkach dyni i słonecznika. Dobre na obniżenie cholesterolu są też kukurydza, ziemniaki i świeże owoce.

Witamina C, potas i wapń obniżają ciśnienie tętnicze

Wyniki badań nie pozostawiają złudzeń - nadciśnienie tętnicze krwi najrzadziej dotyka wegetarian. Będące podstawą ich diety warzywa i owoce dostarczają witaminę C, potas i wapń, które skutecznie obniżają ciśnienie krwi. Ważne miejsce wśród warzyw zajmuje czosnek, ze względu na korzystnie działające związków siarki.

W diecie nadciśnieniowców nie powinno zabraknąć pomidorów, ziemniaków, marchwi, groszku zielonego, kabaczków, brokułów, liści rzepy, kapusty włoskiej i czerwonej, kalafiora, szpinaku, karczochów, fasoli, fasolki szparagowej. Spośród owoców ważne są morele, banany, daktyle, grejpfruty, winogrona, pomarańcze, mango, melony, brzoskwinie, ananasy, truskawki i mandarynki.

Amerykańscy naukowcy odkryli, że nadciśnieniu zapobiegają borówki. Dzieje się tak dzięki zawartości antocyjanów, związków chemicznych z grupy flawonoidów - w dużych ilościach występują one również w czarnej porzeczce, jeżynach i czerwonych pomarańczach.

Białko roślinne i likopen wzmacniają serce

Dieta niskocholesterolowa, o której pisaliśmy powyżej, doskonale wpływa także na serce. Istnieje jeszcze kilka innych "wzmacniaczy" tego organu. W przypadku choroby wieńcowej zaleca się spożywanie głogu, który rozluźnia i rozszerza naczynia wieńcowe. Zawarty w papryczce chili pieprz cayenne oraz rozmaryn doskonale pobudzają krążenie krwi. Z kolei zawarty w pomidorach, grejpfrucie i arbuzie likopen zmniejsza ryzyko zawału serca. Warzywa i owoce zawierają też witaminy E i C oraz betakaroten, które zmniejszają ryzyko powstawania zakrzepów.

Witamina A, C i E oraz bioflawonoidy na reumatyzm

Sałata, kapusta, ogórki, por, brokuły, marchew, buraki, seler, pietruszka, warzywa strączkowe, kiełki krótko gotowane, a najlepiej surowe - są doskonałym elementem diety w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów. W tej roli, np. pod postacią soków, sprawdzają się niektóre owoce - borówki, żurawina, ciemne winogrona, jagody, czarna porzeczka i czerwone jabłka.

Antyocjany chronią wzrok, luteina naprawia

Dla zdrowia naszych oczu ważne są produkty zawierające substancje hamujące powstawanie wolnych rodników - antyocjany. Znajdziemy je w szpinaku, brokułach, sałacie, natce pietruszki. Bogactwo tych związków znajdziemy w czarnych jagodach (borówka czernica). Zawarte w nich związki zwiększają elastyczność naczyń włosowatych i uszczelniających nabłonek, regenerują także enzymy oka, które mogą być uszkadzane przez wolne rodniki. Osoby zagrożone zwyrodnieniem plamki żółtej (AMD) powinny dostarczać organizmowi produkty bogate w luteinę.

W naszej diecie powinny się więc znaleźć: zielona kapusta, szpinak, natka pietruszki, botwinka, koperek, seler, szczypiorek, por, brokuły, zielona sałata, dynia, brukselka, cukinia, żółta i zielona papryka, kukurydza, ogórki, zielona fasola, zielone oliwki, marchew, pomidory i pomarańcze.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki