Błonnik i witaminy antyoksydacyjne poprawiają pamięć
Zły poziom cholesterolu we krwi powoduje zaburzenia pamięci. Można temu zapobiec, wzbogacając dietę w błonnik, który obniża poziom cholesterolu i wiąże tłuszcze w przewodzie pokarmowym. Znajdziemy go w nasionach roślin strączkowych, czosnku, cebuli, szparagach, zielu babki.
Warzywa i owoce zawierają witaminy antyoksydacyjne: ß-karoten, witaminy E i C oraz flawonoidy, które chronią lipoproteiny LDL przed działaniem wolnych rodników, czyli przed utlenieniem odpowiedzialnym za niekontrolowane przenikanie cholesterolu do ścianek naczyń krwionośnych. Znajdziemy je w soi, ciecierzycy, soczewicy, fasoli, orzechach, kiełkach nasion, ziarnach np. amarantusa, siemienia lnianego, pestkach dyni i słonecznika. Dobre na obniżenie cholesterolu są też kukurydza, ziemniaki i świeże owoce.
Witamina C, potas i wapń obniżają ciśnienie tętnicze
Wyniki badań nie pozostawiają złudzeń - nadciśnienie tętnicze krwi najrzadziej dotyka wegetarian. Będące podstawą ich diety warzywa i owoce dostarczają witaminę C, potas i wapń, które skutecznie obniżają ciśnienie krwi. Ważne miejsce wśród warzyw zajmuje czosnek, ze względu na korzystnie działające związków siarki.
W diecie nadciśnieniowców nie powinno zabraknąć pomidorów, ziemniaków, marchwi, groszku zielonego, kabaczków, brokułów, liści rzepy, kapusty włoskiej i czerwonej, kalafiora, szpinaku, karczochów, fasoli, fasolki szparagowej. Spośród owoców ważne są morele, banany, daktyle, grejpfruty, winogrona, pomarańcze, mango, melony, brzoskwinie, ananasy, truskawki i mandarynki.
Amerykańscy naukowcy odkryli, że nadciśnieniu zapobiegają borówki. Dzieje się tak dzięki zawartości antocyjanów, związków chemicznych z grupy flawonoidów - w dużych ilościach występują one również w czarnej porzeczce, jeżynach i czerwonych pomarańczach.
Białko roślinne i likopen wzmacniają serce
Dieta niskocholesterolowa, o której pisaliśmy powyżej, doskonale wpływa także na serce. Istnieje jeszcze kilka innych "wzmacniaczy" tego organu. W przypadku choroby wieńcowej zaleca się spożywanie głogu, który rozluźnia i rozszerza naczynia wieńcowe. Zawarty w papryczce chili pieprz cayenne oraz rozmaryn doskonale pobudzają krążenie krwi. Z kolei zawarty w pomidorach, grejpfrucie i arbuzie likopen zmniejsza ryzyko zawału serca. Warzywa i owoce zawierają też witaminy E i C oraz betakaroten, które zmniejszają ryzyko powstawania zakrzepów.
Witamina A, C i E oraz bioflawonoidy na reumatyzm
Sałata, kapusta, ogórki, por, brokuły, marchew, buraki, seler, pietruszka, warzywa strączkowe, kiełki krótko gotowane, a najlepiej surowe - są doskonałym elementem diety w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów. W tej roli, np. pod postacią soków, sprawdzają się niektóre owoce - borówki, żurawina, ciemne winogrona, jagody, czarna porzeczka i czerwone jabłka.
Antyocjany chronią wzrok, luteina naprawia
Dla zdrowia naszych oczu ważne są produkty zawierające substancje hamujące powstawanie wolnych rodników - antyocjany. Znajdziemy je w szpinaku, brokułach, sałacie, natce pietruszki. Bogactwo tych związków znajdziemy w czarnych jagodach (borówka czernica). Zawarte w nich związki zwiększają elastyczność naczyń włosowatych i uszczelniających nabłonek, regenerują także enzymy oka, które mogą być uszkadzane przez wolne rodniki. Osoby zagrożone zwyrodnieniem plamki żółtej (AMD) powinny dostarczać organizmowi produkty bogate w luteinę.
W naszej diecie powinny się więc znaleźć: zielona kapusta, szpinak, natka pietruszki, botwinka, koperek, seler, szczypiorek, por, brokuły, zielona sałata, dynia, brukselka, cukinia, żółta i zielona papryka, kukurydza, ogórki, zielona fasola, zielone oliwki, marchew, pomidory i pomarańcze.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?