5/11
TAK! Witamina D wspomaga leczenie choroby Hashimoto....
fot. StephanieAlbert/pixabay.com

Witamina D

TAK! Witamina D wspomaga leczenie choroby Hashimoto. Największych ilości tego składnika dostarczą pełnotłuste produkty mleczne oraz tłuste ryby morskie. Źródłem witaminy D są ponadto jaja, wątróbka i niektóre grzyby, a w miesiącach ciepłych również synteza skórna pod wpływem promieniowania ultrafioletowego.

6/11
TAK! Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 mają...
fot. pixel2013/pixabay.com

Kwasy omega-3

TAK! Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 mają działanie przeciwzapalne i pobudzają przemiany hormonów tarczycy. Najwięcej tego pierwiastka znajduje się w tłustych rybach morskich, takich jak śledź, łosoś, makrela, sardynki czy tuńczyk, a źródła roślinne to nasiona i olej z siemienia lnianego, z lnianki czy konopnego, olej rzepakowy, orzechy włoskie, szpinak, algi morskie.

7/11
TAK! Niedostateczny poziom żelaza ma niekorzystne działanie...
fot. RitaE/pixabay.com

Żelazo

TAK! Niedostateczny poziom żelaza ma niekorzystne działanie na metabolizm tarczycy, co wynika m.in. z faktu, że pierwiastek ten wchodzi w skład enzymu odpowiedzialnego za produkcję produkowanych przez nią hormonów. Źródłem żelaza są produkty zwierzęce, zwłaszcza mięso (z uwzględnieniem tego czerwonego) i ryby. Ich porcje powinny być jednak niewielkie, ponieważ nadmiar żelaza nasila stan zapalny w organizmie. Zamiast wołowiny i wieprzowiny lepiej jeść ciemne mięso drobiowe, np. z ud kurczaka lub ud i podudzi indyka. W większych ilościach można spożywać roślinne źródła żelaza, takie jak orzechy, pestki i inne nasiona oleiste, nasiona roślin strączkowych i zbóż, zielone warzywa i zioła. Przyswajanie żelaza zwiększa jednoczesne spożywanie witaminy C z produktów takich jak cytrusy, papryka, natka czy kwaśne owoce.

8/11
TAK! Spożywanie dobrej jakości białka poprawia przebieg...
fot. Realme/pixabay.com

Białko

TAK! Spożywanie dobrej jakości białka poprawia przebieg choroby. Dawka tego składnika powinna być nieco większa niż w klasycznie zbilansowanym jadłospisie. Najbardziej obficie występuje ono w chudych mięsach, rybach i jajach, a także produktach mlecznych, orzechach, pestkach i nasionach oleistych, a także strączkowych i zbóż.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Uwiodła gwiazdę F1, nawiązała romans z byłym Kardashianki i zbudowała biznes w łóżku

Uwiodła gwiazdę F1, nawiązała romans z byłym Kardashianki i zbudowała biznes w łóżku

Na osłodę rozstania - tort. Tak wyglądało pożegnanie maturzystów w XX LO FILM FOTO

Na osłodę rozstania - tort. Tak wyglądało pożegnanie maturzystów w XX LO FILM FOTO

Ponad 90 procent łodzian rozliczyło się elektronicznie. Zostało już mało czasu!

Ponad 90 procent łodzian rozliczyło się elektronicznie. Zostało już mało czasu!

Zobacz również

Ponad 90 procent łodzian rozliczyło się elektronicznie. Zostało już mało czasu!

Ponad 90 procent łodzian rozliczyło się elektronicznie. Zostało już mało czasu!

Najlepsze ciasta na komunię. Top 9 przepisów na wyjątkowe okazje

Najlepsze ciasta na komunię. Top 9 przepisów na wyjątkowe okazje