Nie podnosi gwałtownie stężenia cukru we krwi
Cukinia to warzywo o niskim indeksie glikemicznym, który wynosi tylko 15. To sprawia, że zjedzenie jej nie podnosi gwałtownie stężenia cukru we krwi. Dodatkowo jej ładunek glikemiczny (wskaźnik określający, w jaki sposób dany posiłek wpłynie na glikemię poposiłkową) to tylko 1,2! To sprawia, że osoby chore na cukrzycę typu 1 i 2, stan przedcukrzycowy oraz insulinooporność mogą bezpiecznie spożywać umiarkowane ilości tego warzywa. W przypadku tych schorzeń zalecane jest spożywanie cukinii surowej, ewentualnie gotowanej lub pieczonej al dente, ponieważ obróbka termiczna zwiększa indeks glikemiczny posiłku.
Wspiera wzrok
Zarówno cukinia, jak i kwiaty cukinii to znakomite źródło zeaksantyny i luteiny, czyli naturalnych barwników roślinnych. Związki te filtrują wysokoenergetyczne światło niebieskie, dzięki czemu chronią narząd wzroku przed szkodliwym promieniowaniem UV. Dodatkowo luteina i zeaksantyna odpowiedzialne są za pigmentację plamki żółtej oka, dlatego gdy w organizmie występuje ich niedobór, może dojść do rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej oka.