Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dlaczego warto jeść indyka? Sprawdź, czy mięso z piersi indyka jest dobre dla osób odchudzających się i ile kalorii ma udziec z indyka

Monika Góralska
Monika Góralska
Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Mięso z indyka pozbawione skóry jest bardzo zdrowe i zawiera pełnowartościowe białko, a także stanowi źródło wielu witamin i związków mineralnych.
Mięso z indyka pozbawione skóry jest bardzo zdrowe i zawiera pełnowartościowe białko, a także stanowi źródło wielu witamin i związków mineralnych. evgenyb/123rf.com
Indyk to niskokaloryczny i chudy rodzaj mięsa, który często gości na naszych stołach. Gulasz z indyka lub pieczony udziec z indyka są nie tylko smaczne, ale również bardzo pożywne. Pierś z indyka natomiast polecana jest przy diecie odchudzającej oraz przy rozszerzaniu diety niemowlaka. Podpowiadamy, ile kalorii ma ten rodzaj mięsa oraz podajemy właściwości zdrowotne.

Spis treści

Indyk, czyli alternatywa dla mięsa z kurczaka

Indyk, zaraz obok kurczaka to najpopularniejszy rodzaj mięsa drobiowego w naszym kraju. Każdego miesiąca przeciętny Polak zjada 5 kg mięsa, z czego 45 proc. stanowi właśnie drób. Mięso z indyka jest delikatniejsze od wieprzowiny, a zarazem zawiera znacznie mniejsze ilości tłuszczu. Dodatkowo do hodowli indyków rzadko stosuje się takie ilości antybiotyków, jak w przypadku kurczaków.

Mięso z indyka idealnie nadaje się na gulasz, kotlety, sznycle lub gołąbki. Dodatkowo pieczony w całości spożywany jest na święta Bożego Narodzenia, uroczyste kolacje, a w przypadku Amerykanów – na Święto Dziękczynienia.

Ile kalorii ma pierś z indyka, a ile udziec?

Indyk jest dość chudym, jednak bardzo wartościowym rodzajem mięsa. Ilość kalorii zależy przede wszystkim od kawałka, a także od obecności skóry. Warto wspomnieć również, że świeże mięso indycze zimą ma znacznie większą zawartość tłuszczu, niż w przypadku wiosennego lub letniego.

Porcja 100 g różnych kawałków mięsa indyczego zawiera następującą ilość kalorii:

  • filet z piersi ze skórą – 121 kcal,
  • filet z piersi bez skóry – 84 kcal,
  • szyja indycza – 135 kcal,
  • udziec indyka ze skórą – 131 kcal,
  • udziec indyka bez skóry – 116 kcal,
  • golonka indycza – 151 kcal,
  • skrzydło z indyka ze skórą – 125 kcal,
  • skrzydło indyka bez skóry – 106 kcal,
  • serca indycze – 113 kcal.

Właściwości odżywcze mięsa z indyka

Porcja 100 g mięsa z piersi indyka bez skóry zawiera 19,2 g białka, tylko 0,7 g tłuszczu, z czego 0,2 stanowią nasycone kwasu tłuszczowe, a pozostałe to jedno- i wielonienasycone. Natomiast taka sama porcja udźca bez skóry stanowi źródło 19,4 g białka oraz 2,8 g tłuszczu. Z kolei taka sama porcja skrzydła indyczego pozbawionego skóry stanowi źródło 22 g białka i 1,1 g tłuszczu.

Jakie jeszcze składniki znajdziemy w mięsie z piersi indyka? Wśród cennych składników odżywczych można również znaleźć (w porcji 100 g):

  • witaminę A – 9 mcg,
  • witaminę E – 0,02 mg,
  • witaminę B1 – 0,036 mg,
  • witaminę B2 – 0,15 mg,
  • witaminę B3 – 4,92 mg,
  • witaminę B6 – 0,81 mg,
  • witaminę B12 – 0,7 mcg,
  • sód – 47 mg,
  • potas – 460 mg,
  • wapń – 2 mg,
  • żelazo – 0,5 mg,
  • magnez – 35 mg,
  • fosfor – 238 mg,
  • mangan – 0,01 mg,
  • miedź – 0,05 mg,
  • cynk – 1,16 mg,
  • selen – 22,1 mcg.

Atutem mięsa z indyka jest również to, że pozbawione skóry zawiera bardzo niskie ilości cholesterolu, ponieważ tylko 49 mg na 100 g produktu. Filet z piersi indyka jest również hipoalergicznym i lekkostrawnym mięsem, dlatego często podawany jest niemowlętom podczas rozszerzania diety.

Czy indyk jest zdrowym rodzajem mięsa?

Mięso z indyka pozbawione skóry jest bardzo zdrowe i zawiera pełnowartościowe białko, a także stanowi źródło wielu witamin i związków mineralnych. Jednak podobnie jak w przypadku innego drobiu należy dokładnie sprawdzać rodzaj chowu i unikać kupowania z ferm przemysłowych. Produkcja drobiu na masową skalę często wiąże się z zanieczyszczeniem mięsa lub stosowaniem antybiotyków na szybszy wzrost zwierzęcia. Dlatego warto wybierać mięso z certyfikatem jakości i ekologii, które zapewniają, że mięso jest bezpieczne i wolne od antybiotyków.

Filet z piersi indyka stanowi znakomite źródło witaminy B3, która odpowiada za prawidłowy rozwój komórek nerwowych, a także produkcję krwinek czerwonych. W licznych badaniach naukowych wykazano, że żywność z dużą ilością witaminy B3 korzystnie wpływa na profil lipidowy i w łagodny sposób obniża poziom cholesterolu we krwi.

Dodatkowo ten rodzaj mięsa obfituje w cynk i selen, które jako silne antyoksydanty chronią organizm przed stresem oksydacyjnym. Dodatkowo cynk wzmacnia odporność i poprawia sprawność intelektualną, a także wzmacnia płodność poprzez prawidłową produkcję testosteronu. Z kolei selen to pierwiastek niezbędny do prawidłowej pracy tarczycy, a jego niedobór może przyczynić się do rozwoju niedoczynności tego narządu lub choroby Hashimoto.

Dodatkowo pierś z indyka to doskonałe źródło potasu, a porcja 100 g zapewnia już 10 proc. dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej na ten pierwiastek. Związek ten odpowiada za regulację ciśnienia tętniczego krwi oraz zmniejsza obrzęki i redukuje cellulit wodny.

Pierś indyka w diecie odchudzającej i przy rozszerzaniu diety niemowlaka

Pierś indyka polecana jest podczas diecie odchudzającej, ponieważ zawiera pełnowartościowe białko, które na dłużej daje uczucie sytości. Dodatkowo indyk jest niskotłuszczowym mięsem, co korzystnie wpływa na utrzymanie bilansu energetycznego.

Mięso z indyka polecane jest również podczas rozszerzania diety niemowlaka, ponieważ rzadko wywołuje alergię, a także ma delikatny smak. Dodatkowo ugotowana pierś z indyka nadaje się do podawania dziecku do rączki, jak również jako urozmaicenie zupek.

Dodaj firmę Autopromocja

Zadbaj o optymalne trawienie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak działają oszuści (5) - oszustwo na kartę NFZ

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Dlaczego warto jeść indyka? Sprawdź, czy mięso z piersi indyka jest dobre dla osób odchudzających się i ile kalorii ma udziec z indyka - Strona Zdrowia

Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki