Tak na organizm działają maliny. Sprawdź, dlaczego warto spożywać te owoce
Lubisz te aromatyczne owoce i często po nie sięgasz? Sprawdź, co się dzieje z organizmem, gdy regularnie jesz te owoce. Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Nie podnoszą w gwałtowny sposób stężenia cukru we krwi
Mimo że zawierają sporą ilość węglowodanów (5,3 g na 100 g) mają niski indeks glikemiczny, który wynosi tylko 25. Dzięki temu osoby z cukrzycą, stanem przedcukrzycowym lub insulinoopornością mogą bezpiecznie spożywać umiarkowane ilości tych owoców bez ryzyka nagłej hiperglikemii, czyli tzw. przecukrzenia.
Łagodzą bóle miesiączkowe
Maliny wykazują działanie rozkurczające, dzięki czemu z poodwodzeniem mogą łagodzić bóle miesiączkowe, a także zmniejszać dolegliwości towarzyszące napięciu przedmiesiączkowemu, czyli skurcze podbrzusza, nudności i biegunki. Natomiast napary z liści malin to skuteczny środek przeciwwymiotny.
Łagodzą objawy przeziębienia i grypy
Maliny są źródłem kwasu salicylowego, czyli substancji obecnych w popularnej aspirynie i lekach przeciwgrypowych. Owoce te działają napotnie, dzięki czemu spożywanie surowych lub suszonych malin może w naturalny sposób obniżać gorączkę. Natomiast duża zawartość witaminy C sprawia, że regularne sięganie po maliny wzmacnia układ immunologiczny i zmniejsza podatność organizmu na infekcje.