Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dlaczego warto jeść sałatę? Wymieniamy pięć podstawowych zalet. Przepis na karnawałową sałatkę z rukolą, szpinakiem i grillowanym kurczakiem

Patrycja Wacławska (opr.)
Spożywanie sałaty pozytywnie wpływa na urodę, a co za tym idzie – także samopoczucie
Spożywanie sałaty pozytywnie wpływa na urodę, a co za tym idzie – także samopoczucie 123RF
W okresie zimowym borykamy się z niedoborem świeżych warzyw i owoców, które stanowią podstawę codziennej diety. Mamy jednak do dyspozycji wartościowe propozycje, które są źródłem zdrowia i cennych składników odżywczych przez cały rok. Najlepszym przykładem jest sałata – niezastąpiony element menu osób dbających o linię i prawidłowe odżywianie.

Po pierwsze: precz z kaloriami
Dlaczego będąc na diecie tak często sięgamy po liście sałaty? Powód jest banalnie prosty – sałata to warzywo niskokaloryczne, wspomagające utratę zbędnych kilogramów. 100 g liści sałaty zawiera jedyne 15 kcal, gdyż w niemal 90 proc. składa się z wody. Jak podkreśla Katarzyna Głębocka, ekspert marki Eisberg, sałata to także skarbnica błonnika pokarmowego. – Błonnik oczyszcza organizm z toksyn i usprawnia proces przemiany materii, przez co spokojnie możemy go nazwać sojusznikiem w walce z nadprogramowymi kilogramami. Pamiętajmy tylko, by do sałaty nie dodawać tłustej śmietany czy majonezu, gdyż wówczas o dietetycznym daniu nie ma mowy – dodaje ekspert.

W sałacie znajdziemy wiele korzystnych dla zdrowia witamin i mikroelementów
W sałacie znajdziemy wiele korzystnych dla zdrowia witamin i mikroelementów Materiały prasowe Eisberg

Po drugie, lustereczko, powiedz przecie…
Nie każdy zdaje sobie sprawę, że spożywanie sałaty pozytywnie wpływa także na urodę, a co za tym idzie – także samopoczucie. Wszystko za sprawą witaminy E, która poprawia stan skóry, hamując proces jej starzenia. – Tak zwana witamina młodości nie tylko działa na skórę, czyniąc ją jaśniejszą i pełną blasku. Zauważalny jest również jej dobroczynny wpływ na włosy i paznokcie, które stają się mniej łamliwe – mówi Katarzyna Głębocka. – Dodatkowo witamina E wykazuje właściwości antyoksydacyjne, chroniąc organizm przed wolnymi rodnikami, opóźnia proces starzenia i pozwala cieszyć się witalnością oraz zdrowym wyglądem cery – uzupełnia ekspert.

100 g liści sałaty zawiera jedyne 15 kcal
100 g liści sałaty zawiera jedyne 15 kcal 123RF

Po trzecie, sałata zdrowia doda
Poza witaminą E, w sałacie znajdziemy wiele innych, korzystnych dla zdrowia witamin i mikroelementów. Wymieniać można bez liku. Mangan ma za zadanie usprawniać pracę układu nerwowego, magnez i potas odpowiadają za poprawne funkcjonowanie układu pokarmowego, a kwas foliowy, witaminy z grupy B, żelazo i wapń są niezbędne do prawidłowego rozwoju płodu. Sałata to także źródło działającego bakteriobójczo chlorofilu, luteiny i zeaksantyny, które zapobiegają chorobom oczu, jak również niezbędnej w procesach biochemicznych witaminy C.

Po czwarte, smaki dla każdego
Jedni jedzą sałatę dla zdrowia, drudzy dla urody, a jeszcze inni po prostu dla smaku. W zależności, na jaki gatunek się zdecydujemy, możemy rozkoszować się wybranym wariantem smakowym. Łagodna i krucha sałata lodowa jest idealnym dodatkiem do pomidorów, świeżych ogórków czy słonej fety. Z kolei lekko gorzka sałata rzymska doskonale komponuje się z grillowanym bakłażanem, oliwkami i rozmaitymi ziołami. Cykoria sałatowa radicchio, chętnie wykorzystywana do udekorowania bufetu sałatkowego, świetnie smakuje z szynką parmeńską i figami. Dużą popularnością cieszą się w ostatnich latach także roszponka i rukola, które z innymi wykwintnymi składnikami tworzą kompozycje różnorodnych sałatek, grając pierwsze skrzypce podczas niejednego posiłku.

Po piąte, pora na lunch
Zaletą włączenia sałaty do codziennej diety jest także ogromna oszczędność czasu. Produkt nie wymaga bowiem czasochłonnych zabiegów, by wyśmienicie smakować. Dodatkowo na rynku dostępnych jest wiele różnorodnych mieszanek sałat, które w przeróżnych konfiguracjach możemy łączyć, bez trudu tworząc pożywne, smaczne i ekspresowe w wykonaniu danie.

Sałata nie wymaga czasochłonnych zabiegów, by wyśmienicie smakować
Sałata nie wymaga czasochłonnych zabiegów, by wyśmienicie smakować Materiały prasowe Eisberg

Karnawałowa sałatka z rukolą, szpinakiem i grillowanym kurczakiem

Składniki:

  • 3 garści szpinaku młodego,
  • 3 garści mieszanki toscana mix z rukolą,
  • pierś kurczaka,
  • sól, pieprz,
  • zielony ogórek,
  • 5 pomidorów koktajlowych,
  • 2 rzodkiewki,
  • świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku,
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:
Pierś kurczaka opłukać, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, wstawić na pół godziny do lodówki. Następnie smażyć ok. 7 minut z każdej strony na patelni grillowej i pokroić w paski. Szpinak i mieszankę sałat z rukolą umieścić w naczyniu. Dodać pokrojonego w plastry ogórka, rzodkiewki i połówki pomidorków. Przyprawić świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Sałatkę można skropić oliwą z oliwek bądź octem balsamicznym.
Źródło: Eisberg

Karnawałowa sałatka z rukolą, szpinakiem i grillowanym kurczakiem
Karnawałowa sałatka z rukolą, szpinakiem i grillowanym kurczakiem Materiały prasowe Eisberg

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki