Mole spożywcze bardzo szybko opanowują kuchnię, są jednak naturalne sposoby, które pomogą je zwalczyć. Lepiej działać szybko, zanim masowo zauważymy je w szafkach.
Czas na wielkie porządki
Gdy zauważymy w naszym domu mole, pierwsze, co trzeba zrobić, to przejrzeć żywność i usunąć produkty skażone. Zwłaszcza sypka żywność jest narażona na działanie owadów. Otwarte opakowania? Niedomknięte kartoniki? Tam mole przedostaną się bez problemu. Na przyszłość wszelkie paczki z kaszą czy ryżem dobrze przesypać do szklanych pojemników.
Gdzie żerują mole spożywcze?
Mole uwielbiają produkty sypkie, np. ryż, kaszę i makaron, łatwo znaleźć je też w bakaliach oraz płatkach. Wśród tej żywności samice najczęściej składają jaja.
Ocet w walce z molami
Ocet to magiczny środek do walki z wieloma insektami. Sprawdza się na mszyce, wciornastki, muszki owocówki, a także na mole spożywcze. Dobrze umyć szafki roztworem wody z octem lub wstawić naczynie z gorącą mieszanką do środka.