1/9
Chcesz wzbogacić dania z grilla o cenne wartości odżywcze i...
fot. freepik.com

Zdrowe i lekkie sałatki do grilla z warzyw sezonowych. Sprawdź przepisy na fit sałatki do dań z grilla z rzodkiewką, szparagami i brokułem

Chcesz wzbogacić dania z grilla o cenne wartości odżywcze i witaminy? Wypróbuj te przepisy na pyszne, lekkie i zdrowe sałatki na grilla.

2/9
Składniki:...
fot. natabene/123rf.com

Sałatka na grilla z pomidorkami i fetą

Składniki:
– mix sałat z roszponką lub rukolą (ok. 500 g) lub sałata lodowa,
– słoik suszonych pomidorów,
– 3 łyżki zielonych oliwek,
– 200 g pomidorków koktajlowych,
– 1 długi ogórek,
– 100 g sera feta.
Sos:
– 4-5 łyżek oliwy z oliwek,
– 1 łyżeczka musztardy miodowej,
– 1 łyżka octu balsamicznego lub winnego,
– sól i oregano.

Przygotowanie:
Do miski włożyć mix sałat lub porwaną sałatę lodową, posiekane pomidory suszone i oliwki oraz ogórka pokrojonego w plasterki i pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki. Ser feta pokroić w kostkę i dodać do miski. W oddzielnej miseczce zrobić sos. Wymieszać oliwę z oliwek z musztardą miodową, octem balsamicznym lub winnym. Dodać do smaku szczyptę oregano i soli. Sałatkę polać sosem i wymieszać.

3/9
Składniki:...
fot. rawlik/123rf.com

Sałatka z rzodkiewką do dań z grilla

Składniki:
– 1 mała główka sałaty masłowej,
– 1 pęczek rzodkiewki,
– 1 długi zielony ogórek,
– 1/2 pęczka szczypiorku razem z dymką,
– 1/2 pęczka koperku,
– 150 g jogurtu naturalnego,
– sól, pieprz.

Przygotowanie:
Sałatę porwać na mniejsze kawałki. Rzodkiewki i ogórka przekroić na cztery części, a następnie w plasterki. Szczypiorek i koperek drobno posiekać.

Sałatę, ogórka, rzodkiewki, szczypiorek, koperek przełożyć do miski i wymieszać. W oddzielnej miseczce wymieszać jogurt z odrobiną soli i pieprzu. Tak przygotowany sos dodać do sałatki i wymieszać.

4/9
Składniki:...
fot. pretoperola/123rf.com

Sałatka grecka

Składniki:
– pół sałaty lodowej,
– 1 pomidor,
– 1/2 czerwonej cebuli,
– 1/2 szklanki czarnych oliwek,
– 250 g greckiego sera feta,
– 4 łyżeczki suszonego oregano,
– 4 łyżki oliwy extra vergine,
– świeżo zmielony pieprz,
– prażone pestki z dyni i słonecznika.

Przygotowanie:
Sałatę porwać na drobne kawałki. Pomidory pokroić w kostkę, oliwki na połówki, a cebulę cienko poszatkować. Wszystkie składniki umieścić w misce.

Z oliwy, oregano, pieprzu i ewentualnie innych przypraw zrobić sos w oddzielnym naczyniu. Przelać sos do sałatki i delikatnie przemieszać. Posypać prażonymi pestkami i serem feta pokrojonym w kostkę.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Największe skandale podczas finałów Pucharu Polski na Narodowym

Największe skandale podczas finałów Pucharu Polski na Narodowym

Spontaniczne wakacje Szczęsnego. Właśnie tam wziął ślub

Spontaniczne wakacje Szczęsnego. Właśnie tam wziął ślub

Piękna pogoda zachęciła do świętowania całymi rodzinami

Piękna pogoda zachęciła do świętowania całymi rodzinami

Zobacz również

Spontaniczne wakacje Szczęsnego. Właśnie tam wziął ślub

Spontaniczne wakacje Szczęsnego. Właśnie tam wziął ślub

1 maja Widzew wygrał 4:0, zbliżył się do pierwszego sukcesu. Kibice pomogli. Zdjęcia

1 maja Widzew wygrał 4:0, zbliżył się do pierwszego sukcesu. Kibice pomogli. Zdjęcia