Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Domowa vegeta w kuchni. Przepis na sprawdzoną przyprawę. Czym Polacy doprawiają dania?

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Własnoręcznie przygotowana domowa vegeta będzie zdrowszą alternatywą dla mieszanki znanej ze sklepów. Kliknij w zdjęcie i przesuwaj strzałkami, aby dowiedzieć się więcej o najczęściej wymienianych przyprawach.
Własnoręcznie przygotowana domowa vegeta będzie zdrowszą alternatywą dla mieszanki znanej ze sklepów. Kliknij w zdjęcie i przesuwaj strzałkami, aby dowiedzieć się więcej o najczęściej wymienianych przyprawach. MarianVejcik/Getty Images
Przyprawy znane są od wieków. Nadają daniom smaku, koloru i zapachu. Jednak warto je stosować z umiarem. Najwięcej ostrzeżeń na temat wpływu na zdrowie dotyczy soli. Zjedzona w nadmiarze podnosi ciśnienie i zatrzymuje wodę w organizmie. Przyjrzeliśmy się jak zrobić domową vegetę i po jakie przyprawy najchętniej sięgamy.

W skrócie

Domowa vegeta to mieszanka suszonych warzyw i ziół. Można dodać do niej odrobinę soli lub nieaktywnych płatków drożdżowych. Najczęściej domowa vegeta służy do doprawiania zup, sosów i pasztetów. Wyśmienicie smakuje domowy krupnik doprawiony mieszanką z suszonych warzyw. Gotowa domowa vegeta nadaje się do słoików. Suszona przyprawa warzywna wytrzyma nawet kilka miesięcy trzymana w suchym miejscu.

Kliknij w przycisk, aby dowiedzieć się więcej o najbardziej lubianych przyprawach

Domowa vegeta – przepis na prostą przyprawę

Liczba porcji: słoik o pojemności 500 ml.
Czas przygotowania: 1,5 godziny (w tym 1 godzina suszenia).

Składniki:

  • 500 g marchewki,
  • 500 g korzenia pietruszki,
  • 200 g korzenia selera,
  • 200 g cebuli,
  • 50 g czosnku,
  • 1 por,
  • 50 g suszonych liści lubczyku,
  • 30 g suszonego tymianku,
  • 30 g suszonego oregano.

Opcjonalnie:

  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka soli.

Jak zrobić domową wegetę?

Przygotowanie:

  1. Na początku należy umyć dokładnie wszystkie warzywa i osuszyć.
  2. Następnie należy je cienko pokroić. Można to zrobić za pomocą mandoliny do warzyw lub obieraczki tnącej na cienkie plastry.
  3. Pokrojone warzywa należy umieścić na blasze z papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 75-80°Celsjusza.
  4. Warzywa należy suszyć przez 1 godzinę, aż będą całkowicie twarde.
  5. Czosnek należy dołożyć na końcu, aby się nie spalił.
  6. Suche warzywa można już połączyć z suszonymi ziołami. Wedle gustu można dodać kurkumy i soli.
  7. Domowa wegeta może być przełożona do słoików.

Dodatkowo domowa wegeta może być zblendowana na jednolity proszek, który się łatwiej rozpuści podczas przyprawiania. Jeśli masz w domu suszarkę do warzyw i owoców, to polecamy użyć ją podczas suszenia warzyw.

Może cię zainteresować

Bez jakiej przyprawy nie wyobrażacie sobie gotowania?

Na profilu Strony Kuchni na Facebooku zapytaliśmy, bez jakiej przyprawy nie wyobrażacie sobie gotowania. Najczęściej wymienianym dodatkiem podkreślającym smak była sól. Towarzyszył jej w rankingu popularności pieprz. Jedna z obserwatorek o nicku Nana zarzuciła soli szkodliwość, gdy stosowana jest w nadmiarze.

- Wszyscy uwielbiają sól, a to najgorsza rzecz, jaka może być. Niezdrowa, zatrzymuje wodę. (Wybieram - przyp. red.) pieprz i mielony czosnek - dodała.

Inne przyprawy, które cieszyły się wśród komentatorów uznaniem to:

  • zioła,
  • czosnek,
  • czosnek niedźwiedzi,
  • lubczyk,
  • majeranek,
  • kminek,
  • papryka mielona,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • imbir,
  • pieprz ziołowy,
  • szafran.

Sprawdź najpopularniejsze przyprawy wymienione przez użytkowników Strony Kuchni

Własnoręcznie przygotowana domowa vegeta będzie zdrowszą alternatywą dla mieszanki znanej ze sklepów. Kliknij w zdjęcie i przesuwaj strzałkami, aby dowiedzieć się więcej o najczęściej wymienianych przyprawach.

Domowa vegeta w kuchni. Przepis na sprawdzoną przyprawę. Czy...

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Domowa vegeta w kuchni. Przepis na sprawdzoną przyprawę. Czym Polacy doprawiają dania? - Strona Kuchni

Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki