Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Domowe pączki z lukrem. Jak zrobić pączki na tłusty czwartek? Sprawdź, jak zrobić pyszne tradycyjne pączki domowe

Norbert Uram
Norbert Uram
Pyszne domowe pączki - sprawdź przepis! Prosty przepis na faworki Naleśniki jak u babci!
Pyszne domowe pączki - sprawdź przepis! Prosty przepis na faworki Naleśniki jak u babci! pixaby.com
W tym roku tłusty czwartek wypada 16 lutego. Warto więc się przygotować i zaskoczyć najbliższych własnoręcznie przygotowanymi pączkami. W naszej galerii znajdziesz prosty przepis na tradycyjne domowe pączki z lukrem i pysznym nadzieniem.

Specjalnie z okazji tłustego czwartku, przygotowaliśmy dla was przepis na proste i domowe pączki z lukrem! Poniżej znajdziecie wszelkie potrzebne składniki oraz prosty przepis na przygotowanie pysznych, domowych pączków na tłusty czwartek!

Do przygotowania tradycyjnych pączków z lukrem będziemy potrzebować:

  • Drożdże świeże - 50 g
  • Mąka pszenna - 500 g
  • Masło - 100 g
  • Żółtko - 4
  • Jajko - 1
  • Spirytus - 2 łyżeczki
  • mleko - 250 ml
  • cukier - 80 g

Do ciepłego mleka dodajemy 40 g cukru wraz z pokruszonymi drożdżami. Następnie dodajemy 4 łyżki mąki. Całość dokładnie mieszamy i przykryte odstawiamy na kilkanaście minut.

W tym czasie możemy roztopić masło, oraz przyszykować miskę z mąką.
W kolejnej misce mieszamy resztkę cukru razem z żółtkami i jajkiem. Całość ubijamy.

Do wcześniej przygotowanej miski z mąką dodajemy przygotowane ciasto oraz masę jajeczną. Wyrabiamy ciasto na gładką oraz elastyczną masę. W trakcie wyrabiania ciasta dodajemy roztopione masło. Gdy ciasto będzie wyrobione, dodajemy spirytus i wyrabiamy ponownie.
Wyrobione ponownie ciasto przykrywamy i odstawiamy na godzinę.

Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je na blat w celu rozwałkowania. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy nasze przyszłe pączki za pomocą szklanki. Na połowę wyciętych krążków nakładamy nadzienie. Pozostałe będą służyły jako "przykrycie".
Przygotowane pączki przykrywamy i zostawiamy na 45 minut.

Po odczekaniu 45 minut, pączki smażymy w głębokim tłuszczu (175ºC). Pączki smażymy do momentu, jak z obu stron osiągną złoty kolor. Całość odsączamy za pomocą papierowego ręcznika. Na koniec posypujemy nasze pączki cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki