Stosowanie łagodnych ziół
Majeranek, kminek, koperek, pietruszka, cynamon, bazylia i cząber to łagodne zioła, których stosowanie może pomóc na ból żołądka. Zdecydowanie unikać należy ostrych przypraw, np. ostrej papryki, pieprzu, imbir, chilli, octu i musztardy, a także czosnku i cebuli. Przyprawy o ostrym smaku będą podrażniać wrażliwą błonę śluzową żołądka, gdyż stymulują wydzielanie kwasu solnego, co nasili ból brzucha oraz utrudni regenerację śluzówki.
Banany
Banany to egzotyczne owoce o zbitej, ale miękkiej, kleistej konsystencji i bardzo słodkim miąższu. Są wysokokalorycznymi owocami, co w przypadku bólów żołądka jest korzystne, ponieważ przeważnie ilość spożytego pokarmu jest wówczas ograniczona. Dostarczają energii i pomagają zregenerować błonę śluzową żołądka, ponieważ są łatwostrawne i bardzo szybko opuszczają żołądek.
Eliminacja kawy i mocnej herbaty
Kawa i mocna, czarna herbata, a także alkohol i palenie papierosów nasilają wydzielanie enzymów żołądkowych i kwasu solnego. Ten ostatni ma działanie drażniące śluzówkę żołądka, gdy ta jest podrażniona, czyli niepokryta wystarczającą ilością ochronnego śluzu. Gdy boli żołądek lepiej wybrać kawę zbożową, krótko parzoną czarną herbatę, zrezygnować picia napojów alkoholowych i palenia wyrobów tytoniowych.
Rumianek, kwiat lipy, koper włoski, melisa i krwawnik to zioła, które mają działanie łagodzące na błonę śluzową żołądka, ale i całego przewodu pokarmowego. Ciepłe, ale nie gorące napary uspokajają i relaksują, co pomaga zregenerować śluzówkę żołądka i rozluźnić mięśnie gładkie. Lipa i rumianek są ziołami, które podczas zaparzania wydzielają charakterystyczne związki śluzowe, które pokrywają wewnętrzną ścianę żołądka, dzięki czemu ochraniają ją przed działaniem substancji drażniących.