5/11
Azjatyckie krokiety kojarzą się z daniem smażonym w głębokim...
fot. Ella Olsson/unsplash.com

Sajgonki warzywne

Azjatyckie krokiety kojarzą się z daniem smażonym w głębokim tłuszczu, podczas gdy tradycyjnie często gotuje się je na parze lub spożywa na surowo. W tej ostatniej wersji są najzdrowsze – i najprostsze do przygotowania.

Jak je przygotować? Wystarczy namoczyć w wodzie gotowe arkusze papieru ryżowego, nałożyć na nie mieszankę kolorowych warzyw (a także kawałki tofu czy ugotowany makaron ryżowy), po czym odpowiednio zawinąć.

Gotowe sajgonki można rozkroić (a nawet dołożyć jeszcze więcej warzyw), a do jedzenia podać sos na bazie orzeszków ziemnych lub pasty sezamowej tahini.

6/11
Warzywne hamburgery zawitały do polskich lokali...
fot. 123RF

Burgery z buraka, marchewki i grzybów

Warzywne hamburgery zawitały do polskich lokali gastronomicznych, ale ich wykonanie jest tak proste, że równie dobrze można przyrządzać je w domu, i to na dziesiątki sposobów. Bazą mogą być warzywa, nasiona roślin strączkowych, kasze czy skiełkowane ziarna.

Najpopularniejsze są jednak burgery z buraka, m.in. ze względu na atrakcyjny kolor. Można przygotować je ze startych buraków gotowanych lub surowych w taki sam sposób, jak te mięsne, choć wymagają jednak użycia lepiszcza. W tej roli sprawdzi się oczywiście jajko, ale równie dobrze może to być ugotowana czerwona soczewica albo ziemniak, mielone siemię lniane bądź wegański zamiennik jajka.

Warto spróbować też burgera z podsmażonych grzybów (surowe mają zbyt dużo wody) i z marchewki, np. ze smakowitym imbirem.

7/11
Warstwową włoską zapiekankę można odchudzić i ulepszyć na...
fot. 123RF

Tęczowe lasagne ze szpinakiem, dynią i burakiem

Warstwową włoską zapiekankę można odchudzić i ulepszyć na wiele sposobów, w tym przygotować całkiem bez arkuszy ciasta, a na przykład na plastrach grillowanego bakłażana.

My proponujemy klasyczną lasagne makaronową, ale w odżywczej, tęczowej wersji. By osiągnąć ten efekt, wystarczy przełożyć ją farszami z duszonego buraka, dyni, grzybów i szpinaku z dodatkiem sera, które nadadzą też kolor ciastu.

8/11
Biała bułka, parówka z odpadów mięsnych i pełen cukru keczup...
fot. 123RF

Roślinny hot dog z warzywami

Biała bułka, parówka z odpadów mięsnych i pełen cukru keczup – hot dog może wyglądać inaczej! Warto wybrać parówkę z szynki lub jedną w wielu wegańskich wersji tego produktu, które są starannie dopracowane pod względem smaku.

Zwykłą bułkę można zastąpić tą pełnoziarnistą lub inną, najlepiej bez dodatku polepszaczy. Danie uzupełni garść warzyw, najlepiej zielonych, i szybki domowy sos pomidorowy bez cukru.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Kibice żużla na meczu drużyny H. Skrzydlewska Orzeł Łódź. Kibice dumą Orła. Zdjęcia

Kibice żużla na meczu drużyny H. Skrzydlewska Orzeł Łódź. Kibice dumą Orła. Zdjęcia

Żużlowcy H. Skrzydlewska Orzeł Łódź rozpalili kibiców do czerwoności. Zdjęcia

Żużlowcy H. Skrzydlewska Orzeł Łódź rozpalili kibiców do czerwoności. Zdjęcia

Kierowcy kontra turbinowe rondo. Zobacz!

Kierowcy kontra turbinowe rondo. Zobacz!

Zobacz również

Lukas Podolski: Boję się tego, co może czekać Górnika Zabrze w przyszłym sezonie

Lukas Podolski: Boję się tego, co może czekać Górnika Zabrze w przyszłym sezonie

Kierowcy kontra turbinowe rondo. Zobacz!

Kierowcy kontra turbinowe rondo. Zobacz!