5/7
Dużym zaskoczeniem może okazać się, że ogórek zaliczany jest...
fot. pixabay.com

OGÓREK

Dużym zaskoczeniem może okazać się, że ogórek zaliczany jest do rodziny roślin dyniowatych. Wywodzi się najprawdopodobniej z Indii, z podnóża gór Himalajów. Do ludów słowiańskich dotarł za czasów Bizancjum i wówczas mówiono o nim „angurion”, czyli niedojrzały.

Ogórki szklarniowe krótkie lub długie, a także ogórki gruntowe dostępne są w sklepach prawie cały rok – choć latem są zdecydowanie smaczniejsze. Te drugie, gruntowe występują w wielu odmianach, które można podzielić na:
ogórki sałatkowe – do sałatki szwedzkiej i na pikle,
ogórki do kwaszenia – na tradycyjne ogórki kiszone i małosolne,
ogórki na korniszony i do konserwowania – najczęściej niewielkie i twarde – dobrze chłoną aromaty ziół i przypraw.

Podobnie jak cukinia, ogórki są bardzo niskokaloryczne, gdyż w aż 97 proc. składają się z wody. Zawierają sporo potasu, a także niewielkie ilości wapnia, magnezu, żelaza i witamin z grupy B. Ogórki pomagają łagodzić obrzęki wywołane zatrzymywaniem się wody w organizmie, są łatwostrawne i działają orzeźwiająco.

6/7
Melon to duży, kulisty owoc z twardą niejadalną skórką,...
fot. pixabay.com

MELON

Melon to duży, kulisty owoc z twardą niejadalną skórką, która otacza bardzo soczysty miąższ ze skupionymi w samym środku nasionami. Najprawdopodobniej pochodzi z Afryki lub Azji, a w Polsce jest stosunkowo mało rozpowszechniony.

Inną nazwą stosowaną w kontekście melona to – ogórek melon, ponieważ jest to odmiana ogórka, który zaliczany jest do roślin dyniowatych. W zasadzie melon to warzywo, a nie owoc.

Najczęściej spotykane są cztery odmiany tego owocu:
melon kantalupa – pod szaro-zieloną pokrytą bruzdami skórką, ukryty jest intensywnie pomarańczowy miąższ, kształtem przypomina kulę,
melon galia – okrągły o skórce żółtej pokrytej bruzdami, a miąższ znajdujący się pod nią przybiera zieloną barwę,
melon miodowy – ma gładką, słonecznie żółtą skórkę i kremowy miąższ, kształtem przypomina piłkę do rugby,
melon zimowy – bardzo rzadko spotykany. Ma Podłużny kształt podobny do cukinii, ale jest krótszy i ma większą średnicę. Skórka jest zielona, a miąższ kremowo-biały.

Owoce w 90 proc. składają się z wody – dlatego są niskokaloryczne. Zdecydowanie najzasobniejszym w składniki odżywcze jest melon kantalupa. Melony dostarczają łatwoprzyswajalny cukier, a także sporo witaminy C, potasu, beta karotenu i kwasu foliowego – ważnego dla każdej kobiety.

Melony zazwyczaj jada się na surowo: samodzielnie, jako dodatek do sałatek owocowych, deserów lub koktajli, a we Włoszech – w połączeniu z szynką parmeńską.

7/7
Arbuz jest gatunkiem roślin dyniowatych. Z zewnątrz pięknie...
fot. pixabay.com

ARBUZ - KAWON

Arbuz jest gatunkiem roślin dyniowatych. Z zewnątrz pięknie zielony, wewnątrz niespodziewanie kryje intensywnie różowy lub żółty, soczysty miąższ z czarnymi pestkami. Wywodzi z się z Afryki Południowej, gdzie rośnie dziko, a udomowiony został krajach północnych tego kontynentu. W XI-XII wieku dotarł do Europy – do krajów basenu morza śródziemnego – a obecnie jest znany na całym kontynencie.

Arbuz, niezastąpiony jest w upalne dni, bowiem w 92 proc. składa się z wody. Nawadnia, działa moczopędnie i pomaga niwelować obrzęki. Arbuz nie jest owocem kalorycznym – stąd nawet duża porcja nie wpłynie negatywnie na sylwetkę. Miąższ arbuza, podobnie jak wszystkich roślin dyniowatych, jest zasobny w witaminę C, potas i beta-karoten.

Zawiera także likopen – cenny związek przeciwutleniający, zawarty w dużych ilościach w przetworach z pomidorów, a także cytrulinę – aminokwas o działaniu wspomagającym regenerację mięśni po wysiłku fizycznym i wspomagającym leczenie nadciśnienia.

Cytrulina w organizmie przekształcana jest do innego aminokwasu – argininy, który stymuluje wydzielanie tlenku azotu w śródbłonku naczyń krwionośnych, co powoduje rozszerzenie ich i obniżenie ciśnienia tętniczego krwi.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na i.pl

Zobacz również

Radość Wisły, smutek Pogoni. Dekoracja po finale Pucharu Polski

Radość Wisły, smutek Pogoni. Dekoracja po finale Pucharu Polski

Znane osoby na finale Pucharu Polski. Zobacz zdjęcia z loży

Znane osoby na finale Pucharu Polski. Zobacz zdjęcia z loży

Polecamy

Warta - Widzew. Rafał Gikiewicz to najlepszy bramkarz w PKO Ekstraklasie

Warta - Widzew. Rafał Gikiewicz to najlepszy bramkarz w PKO Ekstraklasie

Lider Metalkas 2 Ekstraligi żużlowej jedzie do Łodzi na mecz z H. Skrzydlewska Orzeł

Lider Metalkas 2 Ekstraligi żużlowej jedzie do Łodzi na mecz z H. Skrzydlewska Orzeł

Jedenaście siatkarek Grot Budowlanych Łódź. Najmniej zmian w całej Tauron Lidze

Jedenaście siatkarek Grot Budowlanych Łódź. Najmniej zmian w całej Tauron Lidze