DZIEŃ CZEKOLADY: 12 kwietnia obchodzimy święto czekolady...

    DZIEŃ CZEKOLADY: 12 kwietnia obchodzimy święto czekolady [WIDEO]

    Elżbieta Święcicka, pw, mred

    Dziennik Łódzki

    Aktualizacja:

    Dziennik Łódzki

    Międzynarodowy Dzień Czekolady
    1/9
    przejdź do galerii

    Międzynarodowy Dzień Czekolady ©pixabay.com

    12 kwietnia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Czekolady. Niech podniesie rękę ten, kto nie ma ochoty na celebrowanie takiej okazji.
    Czekolada doczekała się swojego święta. Dzień Czekolady obchodzimy 12 kwietnia. Jej jedzenie raz na jakiś czas jest wskazane nawet osobom na diecie - ma dużo magnezu, a do tego działa pobudzająco.

    Czekolada ma długą historię. Na początku nie była jednak słodką przekąską i dodatkiem do dań i deserów, ale gorzko-pikantnym napojem, pitym przez Majów i Azteków. Oni też jako pierwsi opracowali sposób obróbki kakaowca. Rozcierali owoce tego drzewa, fermentowali, mielili i następnie prażyli. Później dodawali wodę, chilli, pieprz, kukurydzę, miód i suszone płatki kwiatów.

    Dzisiejsza postać czekolady pojawiła się w Europie w XVI wieku, a jej popularność na dworach wzrosła dopiero sto lat później. Wtedy też produkowano czekoladę na skalę przemysłową, wykorzystując cukier i formując słodki kruszec w fantazyjne kształty. To zasługa nadwornego mistrza kuchni Ludwika XIII o nazwisku Pralin. Na jego cześć słodkie, rozpływające się w ustach czekoladowe cukierki nazwano pralinami.

    Przede wszystkim czekolada jest wykorzystywana w cukiernictwie przy wyrobie wszelkich deserów. Możemy z niej robić ciasta, musy czy chociażby lody. Jest też niezastąpionym składnikiem różnego rodzaju posypek i dekoracji słodkich wyrobów. Ale pewnie niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że gorzka czekolada w postaci gęstego sosu może również pasować do różnego rodzajów mięs: wieprzowiny czy drobiu.

    Po jaką czekoladę sięgać, gdy chcemy przyrządzić z niej na przykład sos? Przede wszystkim - po dobrą jakościowo - im wyższa zawartość kakao, tym lepiej. Wybierajmy też te, bez smakowych dodatków.

    DZIEŃ CZEKOLADY: Jak powstaje czekolada? [FILM]


    Mikołaj Rey z "Dzień Dobry TVN" wybrał się do fabryki czekolady, aby sprawdzić, jak powstaje ten słodki przysmak. Razem z cukiernikiem Michałem Iwaniukiem przygotował mus na białym, prażonym maku z galaretką porzeczkową, fasolą tonka i kwiatem orchidei. W studiu programu Rey wyjaśnił, jakie właściwości ma czekolada. - Każdy ma swoją cenę, moją jest czekolada - wyznał poszukiwacz smaków.

    Czytaj treści premium w Dzienniku Łódzkim Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze (1)

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    kalendarz

    Marcin (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 1 / 1

    Osobiście polecam również Światowy Dzień Nutelli -więcej nietypowych świąt na http://kalendarzswiatnietypowych.pl

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Polecamy

    Wideo