Zupa tom kha
Tajska zupa tom kha to sycące danie z dodatkiem imbiru, tofu, azjatyckich grzybów i mleka kokosowego.
Grzyby shitake
Grzyby shitake, zwane także twardnikiem japońskim, to jeden z najstarszych gatunków grzybów jadalnych. Występują głównie na terenach Azji, ale spotykane są także w innych rejonach świata. Ich wygląd przypomina nieco brązowe pieczarki, które charakteryzuje lekko chropowaty kapelusz. Wyróżnia je subtelnie kwaśny smak, co czyni je idealnym dodatkiem do aromatycznych dań kuchni azjatyckiej. Dodają one potrawom nie tylko pożądanego smaku umami, ale także intensywnego, „bulionowego” aromatu.
Grzyby mun
Grzyby mun, ze względu na swój kształt, znane są także jako judaszowe uszy. Najczęściej występują na czarnym bzie, na akacjach, wierzbach oraz bukach. Grzyby te nie posiadają specjalnych, smakowych walorów, ale doskonale podkreślają smak dań orientalnych. W kuchni azjatyckiej stosuje się je w potrawach smażonych w woku, w zupach czy jako dodatek do dań makaronowych. Często wykorzystuje się je także w towarzystwie chili, czosnku, sosu sojowego lub curry.
Linh Ziółkowska
Przepis na zupę tom kha pochodzi od menadżerki tajskiej restauracji Wi-Taj mieszczącej się w Warszawie przy placu Konstytucji 4.