Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Europejczyk je rocznie 4 kg gruszek. Kto sięga po nie najchętniej, a kto je omija?

Redakcja
pixabay.com
Mniej gruszek, takie są szacunki USDA - w sezonie 2016/2017 konsumpcja ma wynieść na niecałe 2,02 mln ton. Najmniej gruszek jedzą Węgrzy, Słowacy, Litwini i ... Polacy. Strefa AGRO także na Facebooku. Dołącz do nas! Kraje UE to drugi, po Chinach, globalny producent gruszek. Patrząc na unijny rynek, najwięcej gruszek produkują:
  • Włosi -  około 678 tys. ton
  • Holendrzy - ponad 343 tys. ton
  • Belgowie - 323 tys. ton

 

Jeśli chodzi o powierzchnię upraw, w Unii zajmuje ona 113 tys. ha. Ponad 40% zbiorów stanowi odmiana Konferencja uprawiania głównie w Belgii i Holandii.

 

 

Produkcja gruszek jednak spada. W sezonie 2016/2017 oszacowana została na 2,28 mln ton wobec 2,5 mln ton w poprzednim sezonie. Gruszki nie mają szans w starciu z najpopularniejszymi owocami Europy - jabłkami, pomarańczami. Całkowita, unijna konsumpcja została oszacowana na niecałe 2,02 mln ton.

 

Jak dowiadujemy się z raporty FAMMU/FAPA, największe ilości zaimportowano między innymi z: RPA - ponad 95,0 tys. ton, Argentyny - 63,4 tys. ton czy niecałe 48,0 tys. ton z Chile. W przypadku eksportu unijnych gruszek do państw trzecich w minionym sezonie była to ilość niecałych 310,0 tys. ton. Najwięksi importerzy? Białoruś z wynikiem 150,0 tys. ton oraz Brazylia - 42,8 tys. ton i Norwegia - ponad 17,0 tys. ton. 

 

 

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: USDA Attache Reports

 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Europejczyk je rocznie 4 kg gruszek. Kto sięga po nie najchętniej, a kto je omija? - Gazeta Pomorska

Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki