Fafernuchy, pokuczaj, parzybroda. Co się kryje za tymi nazwami? Jak dobrze znasz przysmaki regionalnej kuchni?

opr. gtt
Polacy pokochali polskie dania regionalne, aż 85 procent lubi poznawać polskie lokalne potrawy, choć często ich nazwy są tak tajemnicze, że trudno zgadnąć o jakie danie chodzi. Z badania „Polacy i kuchnia regionalna”, przeprowadzonego w ramach kampanii PSH Lewiatan „Wybieram lokalne” wynika, że najdziwniejsza nazwa polskiej potrawy to fafernuchy. fot. Grzegorz Gałasiński
Fafernuchy to najdziwniejsza nazwa lokalnej potrawy – tak uznała ponad połowa respondentów badania „Polacy i kuchnia regionalna”. Czasem nazwy potraw bywają tak egzotyczne, że nie wiadomo co się pod nimi kryje. Sprawdź czy wiesz jak przyrządzić pokuczaj, parzybrodę czy cymes i w jakich rejonach Polski są popularne.

Fafernuchy najdziwniejszą nazwą lokalnej potrawy

Polacy pokochali polskie dania regionalne, aż 85 procent lubi poznawać polskie lokalne potrawy, choć często ich nazwy są tak tajemnicze, że trudno zgadnąć o jakie danie chodzi. Z badania „Polacy i kuchnia regionalna”, przeprowadzonego w ramach kampanii PSH Lewiatan „Wybieram lokalne” wynika, że najdziwniejsza nazwa polskiej potrawy to fafernuchy.

Fafernuchy, pokuczaj, parzybroda. Co się kryje za tymi nazwami?

Fafernuchy to kurpiowskie ciasteczka korzenne, które wyglądem przypominają kopytka. W ich skład oprócz mąki (pszennej i żytniej) i drożdży wchodzi także tarta marchew. Fafernuchy robi się na początku nowego roku i według legendy mają zapewnić szczęście i dobrobyt domownikom.

Na drugim miejscu zestawienia najdziwniejszych potraw regionalnych znalazł się pokuczaj. Pokuczaj to danie z Warmii, przygotowywane z mięsa mielonego, które formuje się w kule i smaży.

Kulinarnym hitem wielkopolskiej kuchni jest z kolei parzybroda – prosta w wykonaniu zupa z młodej kapusty. Jej nazwa wzięła się stąd, że gorące liście kapusty przyklejały się do brody jedzącego i parzyły ją.

Jak dobrze znasz przysmaki regionalnej kuchni?

Chociaż nazwy kuchni regionalnej czasem brzmią obco, kryją się pod nimi proste w przygotowaniu dania, które coraz chętniej chcemy serwować na naszych stołach. Okazuje się bowiem, że aby przygotować szagówki, cymes czy muskę nie potrzeba trudnych do zdobycia składników – to dania z łatwo dostępnych, zdrowych polskich produktów, które mamy praktycznie na wyciągnięcie ręki.

- Miłośnicy gotowania poszukują dziś dawnych receptur, ale jednocześnie takich, które z łatwością będą mogli przyrządzić w domu. Podlasie, region z którego pochodzę, to kraina ziemniaka i kiszki ziemniaczanej. To też mieszanka kuchni polskiej, rosyjskiej, ukraińskiej, białoruskiej, litewskiej, tatarskiej i żydowskiej. Dlatego w tradycyjnym podlaskim menu znajdują się pochodzące z Litwy kartacze i kindziuk czy sękacz. Cieszę się, że mogłam przybliżyć szerokiemu gronu te nasze podlaskie specjały – mówi Rozalia Mancewicz, ambasadorka książki „Gotuję z Lewiatanem. Wybieram lokalne smaki” , właścicielka Majątku Howieny w Pomigaczach.

Warto poznawać regionalne potrawy, bo jak pokazuje badanie „Polacy i kuchnia regionalna” kuchnia i produkty regionalne kojarzą się konsumentom:

  • z tradycją (59 proc. ankietowanych)
  • ze smakiem (48 proc.)
  • z oryginalną recepturą (41 proc.)
  • ze świeżości (40 proc.)
  • z jakości (32 proc.)
  • ze zdrowiem (27 proc.)
  • z ekologią (18 proc.)

Sprawdź jak dobrze znasz przysmaki regionalnej kuchni. Na kolejnych slajdach TOP 10 potraw regionalnych o najdziwniejszych nazwach i przepisy.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie