Fafernuchy, pokuczaj, parzybroda. Co się kryje za tymi nazwami? Jak dobrze znasz przysmaki regionalnej kuchni?
Polacy pokochali polskie dania regionalne, aż 85 procent lubi poznawać polskie lokalne potrawy, choć często ich nazwy są tak tajemnicze, że trudno zgadnąć o jakie danie chodzi. Z badania „Polacy i kuchnia regionalna”, przeprowadzonego w ramach kampanii PSH Lewiatan „Wybieram lokalne” wynika, że najdziwniejsza nazwa polskiej potrawy to fafernuchy.
1. Fafernuchy najdziwniejszą nazwą lokalnej potrawy
Fafernuchy to kurpiowskie ciasteczka korzenne, które wyglądem przypominają kopytka. W ich skład oprócz mąki (pszennej i żytniej) i drożdży wchodzi także tarta marchew. Fafernuchy robi się na początku nowego roku i według legendy mają zapewnić szczęście i dobrobyt domownikom.
Do ich wykonania potrzebujemy:
1 ½ kg mąki pszennej
½ kg mąki żytniej
2 kg marchwi
½ szklanki cukru
5 łyżek miodu
400 g śmietany 12 proc.
3 jajka
10 dkg drożdży
½ szklanki wody
2 łyżki oleju
¼ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu mielonego
2. Pokuczaj dziwne danie z Warmii
Pokuczaj to danie z Warmii, przygotowywane z mięsa mielonego, które formuje się w kule i smaży.
Do przygotowania potrzebujemy:
300 g mielone go z łopatki
1 jajko
1 białko
1 cebula
5 łyżek bułki tartej
2 kajzerki
sól,pieprz,oregano
olej do smażenia
3. Parzybroda – prosta w wykonaniu zupa z młodej kapusty
Parzybroda to zupa z młodej kapusty. "Parzybroda po mirowsku" jest wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych. Przepisem na ten przysmak dzielą się panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Mirowa.
Do przygotowania potrzebujemy:
1 kg białej kapusty
15 dag marchwi
70 dag ziemniaków
10 dag cebuli
60 dag boczku
2 łyżki smalcu
2 łyżki mąki
1 szklanka przecieru z pomidorów świeżych
pokrojony lubczyk
sól, pieprz do smaku