1/12
Polacy pokochali polskie dania regionalne, aż 85 procent...
fot. fot. Grzegorz Gałasiński

Fafernuchy, pokuczaj, parzybroda. Co się kryje za tymi nazwami? Jak dobrze znasz przysmaki regionalnej kuchni?

Polacy pokochali polskie dania regionalne, aż 85 procent lubi poznawać polskie lokalne potrawy, choć często ich nazwy są tak tajemnicze, że trudno zgadnąć o jakie danie chodzi. Z badania „Polacy i kuchnia regionalna”, przeprowadzonego w ramach kampanii PSH Lewiatan „Wybieram lokalne” wynika, że najdziwniejsza nazwa polskiej potrawy to fafernuchy.

2/12
Fafernuchy to kurpiowskie ciasteczka korzenne, które...
fot. fot. materiały promocyjne

1. Fafernuchy najdziwniejszą nazwą lokalnej potrawy

Fafernuchy to kurpiowskie ciasteczka korzenne, które wyglądem przypominają kopytka. W ich skład oprócz mąki (pszennej i żytniej) i drożdży wchodzi także tarta marchew. Fafernuchy robi się na początku nowego roku i według legendy mają zapewnić szczęście i dobrobyt domownikom.

Do ich wykonania potrzebujemy:
1 ½ kg mąki pszennej
½ kg mąki żytniej
2 kg marchwi
½ szklanki cukru
5 łyżek miodu
400 g śmietany 12 proc.
3 jajka
10 dkg drożdży
½ szklanki wody
2 łyżki oleju
¼ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu mielonego

3/12
Pokuczaj to danie z Warmii, przygotowywane z mięsa...
fot. fot. materiały promocyjne

2. Pokuczaj dziwne danie z Warmii

Pokuczaj to danie z Warmii, przygotowywane z mięsa mielonego, które formuje się w kule i smaży.
Do przygotowania potrzebujemy:
300 g mielone go z łopatki
1 jajko
1 białko
1 cebula
5 łyżek bułki tartej
2 kajzerki
sól,pieprz,oregano
olej do smażenia

4/12
Parzybroda to zupa z młodej kapusty. "Parzybroda po...
fot. fot. materiały promocyjne

3. Parzybroda – prosta w wykonaniu zupa z młodej kapusty

Parzybroda to zupa z młodej kapusty. "Parzybroda po mirowsku" jest wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych. Przepisem na ten przysmak dzielą się panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Mirowa.

Do przygotowania potrzebujemy:

1 kg białej kapusty
15 dag marchwi
70 dag ziemniaków
10 dag cebuli
60 dag boczku
2 łyżki smalcu
2 łyżki mąki
1 szklanka przecieru z pomidorów świeżych
pokrojony lubczyk
sól, pieprz do smaku

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Podejrzany o zabójstwo żony Rafał Z. został zatrzymany!

AKTUALIZACJA
Podejrzany o zabójstwo żony Rafał Z. został zatrzymany!

Córka trenera PSG Luisa Enrique kolekcjonuje chłopaków z reprezentacji [ZDJĘCIA]

Córka trenera PSG Luisa Enrique kolekcjonuje chłopaków z reprezentacji [ZDJĘCIA]

Puchar Polski: Unię Skierniewice rozbiła Wartę Sieradz! Pelikan pokonał Bełchatów FOT

Puchar Polski: Unię Skierniewice rozbiła Wartę Sieradz! Pelikan pokonał Bełchatów FOT

Zobacz również

Córka trenera PSG Luisa Enrique kolekcjonuje chłopaków z reprezentacji [ZDJĘCIA]

Córka trenera PSG Luisa Enrique kolekcjonuje chłopaków z reprezentacji [ZDJĘCIA]

Afera z dopłatami. Prokurator żąda surowej kary dla wójta gminy Daszyna!

Afera z dopłatami. Prokurator żąda surowej kary dla wójta gminy Daszyna!