1/8
Sprawdzony przepis babci na idealne faworki. Zobacz rady...
fot. Archiwum Polska Press

Sprawdzony przepis babci na idealne faworki. Zobacz rady doświadczonych gospodyń, co zrobić, aby chrust był idealnie chrupki.

2/8
Aby smażone ciastka nie nasiąkły tłuszczem do ciasta dodaje...
fot. Archiwum Polska Press

Co zrobić aby faworki nie nasiąkały tłuszczem?

Aby smażone ciastka nie nasiąkły tłuszczem do ciasta dodaje się spirytus, ocet lub kwasek cytrynowy. Warto również nie dodawać do niego więcej cukru niż jest to podane w przepisie. Ważne jest również przestrzeganie odpowiedniej temperatury oleju - zbyt niska powoduje nasiąkanie ciastek.

3/8
Chrust/faworki najlepiej smażyć w głębokiej, szerokiej...
fot. Archiwum Polska Press

W czym smażyć faworki?

Chrust/faworki najlepiej smażyć w głębokiej, szerokiej patelni lub rondlu czy też garnku o grubym dnie i dość dużej średnicy.

4/8
Tradycyjne faworki babci smażone są na smalcu, jednak można...
fot. Archiwum Polska Press

W jakim tłuszczu smażyć faworki?

Tradycyjne faworki babci smażone są na smalcu, jednak można smażyć je również we fryturze lub oleju rzepakowym. Ważne jest, aby nie palił się w wysokiej temperaturze i miał wysoką temperaturę dymienia.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Mityng Otwarcia Sezonu w Sieradzu. Ponad pół tysiąca startujących. Dzieje się! FOTO

Mityng Otwarcia Sezonu w Sieradzu. Ponad pół tysiąca startujących. Dzieje się! FOTO

Monstera za 1900 i kocia trawa za 5 zł - w Łodzi rośliny na każdą kieszeń

Monstera za 1900 i kocia trawa za 5 zł - w Łodzi rośliny na każdą kieszeń

Zorza polarna nad Polską i Łodzią ZDJĘCIA

Zorza polarna nad Polską i Łodzią ZDJĘCIA

Zobacz również

Horoskop dzienny na niedzielę. Sprawdź!

Horoskop dzienny na niedzielę. Sprawdź!

Widzew - Zagłębie. Nie ma zdania, które bardziej rozsierdziłoby szatnię Widzewa. FILM

Widzew - Zagłębie. Nie ma zdania, które bardziej rozsierdziłoby szatnię Widzewa. FILM