Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Faworki: przepis na faworki Magdy Gessler. Dzisiaj tłusty czwartek, zrób faworki wg przepisu Magdy Gessler - 8 lutego 2018

aka
Faworki: przepis na faworki Magdy Gessler. Dzisiaj tłusty czwartek, zrób faworki wg przepisu Magdy Gessler - 8 lutego 2018
Faworki: przepis na faworki Magdy Gessler. Dzisiaj tłusty czwartek, zrób faworki wg przepisu Magdy Gessler - 8 lutego 2018 Jaroslaw Ziarek/archiwum
Dzisiaj tłusty czwartek| Nie wszyscy lubią zajadać się pączkami. Niektórzy wolą faworki lub jak kto woli chrusty. Mamy dla Was sprawdzony przepis na faworki według Magdy Gessler. Faworki wychodzą lekkie, kruche, delikatne. Sprawdź koniecznie PRZEPIS NA FAWORKI MAGDY GESSLER

Faworki: przepis na faworki Magdy Gessler

Kruche, lekkie, delikatne, dosłownie rozpływające się w ustach - takie mają być faworki Magdy Gessler. Przedstawiamy przepis na faworki według Magdy Gessler

FAWORKI MAGDY GESSLER - PRZEPIS:

Składniki na faworki

  • mąka pszenna 600 g
  • smalec 2 łyżki
  • żółtka 15
  • cukier 200 g
  • śmietana 6 łyżek
  • spirytus 2 łyżki
  • arak 1 łyżka
  • smalec do smażenia 500 g
  • cukier puder 100 g
  • wanilia

Wykonanie
Smalec ucierać aż nabierze konsystencji śmietany. Wbić 15 żółtek, dodać cukier, alkohole, śmietanę i mąkę. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Następnie rozwałkować ciasto na faworki bardzo cienko, oszczędnie podsypując mąką.

Pokroić na paski szerokości 3 cm i długości 15 cm. Naciąć wzdłuż w środku. Przewinąć.

Rozgrzać smalec do smażenia w szerokim rondlu. Aby sprawdzić, czy tłuszcz ma odpowiednia temperaturę, wrzucić kawałek ciasta – jeśli natychmiast wypłynie, faworki można smażyć.

Faworki smażyć partiami na złoty kolor, przewracając raz szpikulcem. Osączyć na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem z wanilią.

A może chcecie sami zrobić pączki? Służymy przepisami:

Składniki:2,5 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki ciepłego mleka, 25g drożdży świeżych, 1/4 szklanki cukru, 3 żółtka, 1 łyżeczka soli, skórka z pomarańczy i limonki, 100 g zimnego masła, olej rzepakowy do smażenia ok. 3-4 szklanekPrzygotowanie:Letnie mleko wymieszaj z łyżką cukru i drożdżami. Odstaw na chwilkę, aby drożdże się spieniły. Dodaj do miski z mlekiem i drożdżami resztę cukru i żółtka. Wszystko wymieszaj. W osobnej misce połączyć ze sobą mąkę z solą i skórką z pomarańczy i limonki. Do mąki dodać zimne masło pokrojone w kostkę i dokładnie wymieszać palcami. Do mąki z masłem dodać rozczyn (mleko z drożdżami) i wymieszać drewnianą łyżką. Na stolnicę oprószoną mąką wyłożyć ciasto i wyrabiać je 5-6 minut aż będzie gładkie i błyszczące. Nie dosypuj mąki, bo wtedy pączki będą twarde. Wyrobione ciasto przełóż do miski wysmarowanej masłem i odstaw w ciepłe, miejsce na godzinę przykrywając je z góry ściereczką bawełnianą. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość uderz w nie pięścią. Wyjmij na blat i formuj małe kuleczki o średnicy 2-3 cm i odkładaj na blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Blaszkę z pączkami odstaw ponownie w ciepłe miejsce na godzinę przykryte bawełnianym ręcznikiem.W rondlu rozgrzej olej. Smaż pączki na złoty kolor z każdej strony, wykładaj na ręcznik papierowy. Kiedy pączki już ostygną nadziej je konfiturą za pomocą rękawa cukierniczego.Lukier cytrynowy:Składniki:200-250 g cukru pudru, 2-3 łyżek soku z cytryny, 2-3 łyżek ciepłej wodyPrzygotowanie:Wodę i sok z cytryny razem wymieszać. Dodawać stopniowo do wody z sokiem przesiany cukier puder cały czas ucierając. Jeżeli lukier jest za twardy dodać łyżkę wody, jeżeli za rzadki cukier. Pączki pokryć lukrem i zetrzeć na nie skórkę z pomarańczy i limonki. Zamiast kupnej konfitury różanej można zrobić ją samemu (niestety tylko w sezonie).Michał Rapeła

TŁUSTY CZWARTEK 2018: kiedy jest tłusty czwartek? pączki - p...

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki