5/13
Chleb nocny bez wyrabiania. Krok 3
Ciasto jest dość luźne, ale nie przejmuj się, tak ma być. Przykryj miskę folią spożywczą lub bawełnianą ściereczką.
6/13
Chleb nocny bez wyrabiania. Krok 4
Wstaw przykrytą miskę z ciastem na chleb do lodówki na całą noc.
7/13
Chleb nocny bez wyrabiania. Krok 5
Następnego dnia wyciągnij miskę z ciastem na chleb i odstaw na godzinę, by nabrało temperatury pokojowej. Następnie przełóż je na deskę oprószoną mąką pszenną i uformuj bochenek.
8/13
Chleb nocny bez wyrabiania. Krok 6
Włącz piekarnik na 180 stopni w opcji góra-dół i włóż do niego naczynie żaroodporne z pokrywką. Po kilku minutach wyjmij ciepłe naczynie, zdejmij pokrywkę i włóż do niego uformowany bochenek ciasta. Wierzch ciasta możesz posmarować delikatnie wodą i naciąć po środku. Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika.