W poniedziałek, 8 listopada w łódzkim Gastronomiku odbyły się warsztaty dla młodzieży, które poprowadził Jakub Wolski, uczestnik VI edycji programu „Hell’s Kitchen”. Pod jego kierunkiem uczniowie poznawali tajemnice polskiej, niepodległościowej kuchni, a w szczególności - potrawy z dzika i daniela. Zdobyte umiejętności uczniowie zaprezentują podczas uroczystej kolacji z okazji Święta Niepodległości 11 listopada w kawiarni Alegoria Muzeum Pałacu Herbsta - Oranżeria. W menu: przystawka - tatar z daniela, danie główne – gulasz z dzika i daniela, grzybowy pęczak, karmelizowane warzywa korzeniowe, deser – jabłkowe crumble z cynamonem, własnej roboty lody jeżynowe, kruszonka sosnowa, bita śmietana.
Kolejna, jesienna edycja Festiwalu Dobrego Smaku, jak zawsze odbywa się z okazji Święta Niepodległości - w tym roku w dniach 11-14 listopada.
Z tej okazji restauracje przygotowują dania z gęsiny, a kawiarnie - desery z jabłek. Każdej edycji festiwalu towarzyszą wydarzenia specjalne. Nie zabraknie ich w tym roku.
LOKALE, CENY - KLIKNIJ DALEJ
Na słodko z jabłkiem
Na deser Cukiernia Lodziarnia Wasiakowie proponuje jabłecznik z karmelizowanymi jabłkami, musem orzechowym i konfiturą z owoców leśnych. Natomiast w Pracowni Cukierniczej Bezcukrowe Słodkości będzie można zamówić „Szarlotkę jesieniary” na wynos - cynamonowy mus z jabłek przekładany blatami ciasta pod białą pierzynką, w otoczeniu orzechów.
Jurorzy ocenią
W tej edycji uczestników Festiwalu Dobrego Smaku oceniać będzie jury składające się z przedstawicieli m.in. Łódź Airport, który jest fundatorem nagród - lotów do Dublina, East Midlands, Londynu czy Kijowa.
LOKALE, CENY - KLIKNIJ DALEJ
Uroczysta kolacja w Dniu Niepodległości
W poniedziałek, 8 listopada w łódzkim Gastronomiku odbyły się warsztaty dla młodzieży, które poprowadził Jakub Wolski, uczestnik VI edycji programu „Hell’s Kitchen”. Pod jego kierunkiem uczniowie poznawali tajemnice polskiej, niepodległościowej kuchni, a w szczególności - potrawy z dzika i daniela. Zdobyte umiejętności uczniowie zaprezentują podczas uroczystej kolacji z okazji Święta Niepodległości 11 listopada w kawiarni Alegoria Muzeum Pałacu Herbsta - Oranżeria. W menu: przystawka - tatar z daniela, danie główne – gulasz z dzika i daniela, grzybowy pęczak, karmelizowane warzywa korzeniowe, deser – jabłkowe crumble z cynamonem, własnej roboty lody jeżynowe, kruszonka sosnowa, bita śmietana.
Kolacji towarzyszyć będzie jazzowa muzyka w wykonaniu Trio Michała Schaba.
Zaproszenia na kolację można było nabyć poprzez stronę internetową Festiwalu (www.festiwaldobregosmaku.eu). Tam także znajduje się lista restauracji i kawiarni wraz z proponowanym menu oraz cenami dań i deserów. Można je odwiedzać w dniach 11-14 listopada br.
LOKALE, CENY - KLIKNIJ DALEJ