1/39
W poniedziałek, 8 listopada w łódzkim Gastronomiku odbyły...
fot. Grzegorz Gałasiński

W poniedziałek, 8 listopada w łódzkim Gastronomiku odbyły się warsztaty dla młodzieży, które poprowadził Jakub Wolski, uczestnik VI edycji programu „Hell’s Kitchen”. Pod jego kierunkiem uczniowie poznawali tajemnice polskiej, niepodległościowej kuchni, a w szczególności - potrawy z dzika i daniela. Zdobyte umiejętności uczniowie zaprezentują podczas uroczystej kolacji z okazji Święta Niepodległości 11 listopada w kawiarni Alegoria Muzeum Pałacu Herbsta - Oranżeria. W menu: przystawka - tatar z daniela, danie główne – gulasz z dzika i daniela, grzybowy pęczak, karmelizowane warzywa korzeniowe, deser – jabłkowe crumble z cynamonem, własnej roboty lody jeżynowe, kruszonka sosnowa, bita śmietana.

2/39
Kolejna, jesienna edycja Festiwalu Dobrego Smaku, jak zawsze...
fot. Grzegorz Gałasiński

Kolejna, jesienna edycja Festiwalu Dobrego Smaku, jak zawsze odbywa się z okazji Święta Niepodległości - w tym roku w dniach 11-14 listopada.

Z tej okazji restauracje przygotowują dania z gęsiny, a kawiarnie - desery z jabłek. Każdej edycji festiwalu towarzyszą wydarzenia specjalne. Nie zabraknie ich w tym roku.

LOKALE, CENY - KLIKNIJ DALEJ

3/39
Na słodko z jabłkiem...
fot. Grzegorz Gałasiński

Na słodko z jabłkiem
Na deser Cukiernia Lodziarnia Wasiakowie proponuje jabłecznik z karmelizowanymi jabłkami, musem orzechowym i konfiturą z owoców leśnych. Natomiast w Pracowni Cukierniczej Bezcukrowe Słodkości będzie można zamówić „Szarlotkę jesieniary” na wynos - cynamonowy mus z jabłek przekładany blatami ciasta pod białą pierzynką, w otoczeniu orzechów.

Jurorzy ocenią
W tej edycji uczestników Festiwalu Dobrego Smaku oceniać będzie jury składające się z przedstawicieli m.in. Łódź Airport, który jest fundatorem nagród - lotów do Dublina, East Midlands, Londynu czy Kijowa.

LOKALE, CENY - KLIKNIJ DALEJ

4/39
Uroczysta kolacja w Dniu Niepodległości...
fot. Grzegorz Gałasiński

Uroczysta kolacja w Dniu Niepodległości
W poniedziałek, 8 listopada w łódzkim Gastronomiku odbyły się warsztaty dla młodzieży, które poprowadził Jakub Wolski, uczestnik VI edycji programu „Hell’s Kitchen”. Pod jego kierunkiem uczniowie poznawali tajemnice polskiej, niepodległościowej kuchni, a w szczególności - potrawy z dzika i daniela. Zdobyte umiejętności uczniowie zaprezentują podczas uroczystej kolacji z okazji Święta Niepodległości 11 listopada w kawiarni Alegoria Muzeum Pałacu Herbsta - Oranżeria. W menu: przystawka - tatar z daniela, danie główne – gulasz z dzika i daniela, grzybowy pęczak, karmelizowane warzywa korzeniowe, deser – jabłkowe crumble z cynamonem, własnej roboty lody jeżynowe, kruszonka sosnowa, bita śmietana.

Kolacji towarzyszyć będzie jazzowa muzyka w wykonaniu Trio Michała Schaba.

Zaproszenia na kolację można było nabyć poprzez stronę internetową Festiwalu (www.festiwaldobregosmaku.eu). Tam także znajduje się lista restauracji i kawiarni wraz z proponowanym menu oraz cenami dań i deserów. Można je odwiedzać w dniach 11-14 listopada br.

LOKALE, CENY - KLIKNIJ DALEJ

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Przerabiają klub Do Sopotu. Co to oznacza dla otwarcia? ZDJĘCIA

Przerabiają klub Do Sopotu. Co to oznacza dla otwarcia? ZDJĘCIA

Szlak nadziei. Wyboista droga rodziny Orzechów do Polski ZDJĘCIA

Szlak nadziei. Wyboista droga rodziny Orzechów do Polski ZDJĘCIA

Oto najlepsze memy o Whisky! Międzynarodowy Dzień Whisky zobowiązuje

Oto najlepsze memy o Whisky! Międzynarodowy Dzień Whisky zobowiązuje

Zobacz również

ŁKS jednak w ekstraklasie. Wielka radość przy al. Unii i w Pałacu Sportowym. Zdjęcia

ŁKS jednak w ekstraklasie. Wielka radość przy al. Unii i w Pałacu Sportowym. Zdjęcia

Szlak nadziei. Wyboista droga rodziny Orzechów do Polski ZDJĘCIA

Szlak nadziei. Wyboista droga rodziny Orzechów do Polski ZDJĘCIA