Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Festiwal „Fine Dining Week” w Łodzi. Sztuka restauracyjna najwyższej próby. Zobacz, które restauracje biorą udział!

Dariusz Pawłowski
Dariusz Pawłowski
Affogato, ul. Piotrkowska 144Menu APieczywo: Pieczywo na zakwasie naszego wypieku oraz specjalnie stworzone na festiwal bułeczki maślane z kruszonką w akompaniamencie masła wędzonego na zimno z wędzoną solą i masła yuzuPrzystawka I Snacki: Nożeńce / Groszek / Cytryna Sałatka z łuskanego zielonego groszku, tatar z nożeńców z kolendrą Ziemniak / Kawior / Kwaśna śmietana Frytka "idealna" z kawiorem avruga i kwaśną śmietaną Marchew / Pomarańcz / Chleb Młoda marchew od zaprzyjaźnionych rolników w "donicy" Przystawka II Makrela / Pomidory / Bazylia Marynowany w esencji pomidorowej a następnie grillowany filet z makreli, stek z bawolego serca ze szczypiorkiem, sorbet bazyliowyDanie główne I Kulbin / Kurki / Jeżyny Filet z kulbina gotowany w niskiej temperaturze, pierożki grzybowe, kurki glasowane na maśle yuzu, jeżyny macerowane w domowym occie z czarnego bzuDanie główne II Kurczak / Papryka / Ryż Pierwszy talerz: Długo gotowane trybowane udko z ekologicznego kurczaka z anchois i estragonem, terrina z pieczonej papryki, jus drobiowo paprykowy, Drugi talerz: Serduszko kurze grillowane na grillu opalanym węglem drzewnym z redukcją z porto, espuma z ryżuDeser Deser I "Toute chocolat " Deser II Nasza niespodzianka na zakończenie lata "Petit four"Menu BPieczywo: Pieczywo na zakwasie naszego wypieku oraz specjalnie stworzone na festiwal bułeczki maślane z kruszonką w akompaniamencie masła wędzonego na zimno z wędzoną solą i masła yuzuPrzystawka I Snacki: Nożeńce / Groszek / Cytryna Sałatka z łuskanego zielonego groszku, tatar z nożeńców z kolendrą Ziemniak / Kawior / Kwaśna śmietana Frytka "idealna" z kawiorem avruga i kwaśną śmietaną Marchew / Pomarańcz / Chleb Młoda marchew od zaprzyjaźnionych rolników w "donicy" Przystawka II Makrela / Pomidory / Bazylia Marynowany w esencji pomidorowej a następnie grillowany filet z makreli, stek z bawolego serca ze szczypiorkiem, sorbet bazyliowyDanie główne I Kulbin / Kurki / Jeżyny Filet z kulbina gotowany w niskiej temperaturze, pierożki grzybowe, kurki glasowane na maśle yuzu, jeżyny macerowane w domowym occie z czarnego bzuDanie główne wegetariańskie Kukurydza / Mirabelka / Cheddar Velute z kukurydzy z palonym masłem, grillowana kukurydza, marynowana mirabelka, cheddarDeser Deser I "Toute chocolat " Deser II Nasza niespodzianka na zakończenie lata "Petit four"
Affogato, ul. Piotrkowska 144Menu APieczywo: Pieczywo na zakwasie naszego wypieku oraz specjalnie stworzone na festiwal bułeczki maślane z kruszonką w akompaniamencie masła wędzonego na zimno z wędzoną solą i masła yuzuPrzystawka I Snacki: Nożeńce / Groszek / Cytryna Sałatka z łuskanego zielonego groszku, tatar z nożeńców z kolendrą Ziemniak / Kawior / Kwaśna śmietana Frytka "idealna" z kawiorem avruga i kwaśną śmietaną Marchew / Pomarańcz / Chleb Młoda marchew od zaprzyjaźnionych rolników w "donicy" Przystawka II Makrela / Pomidory / Bazylia Marynowany w esencji pomidorowej a następnie grillowany filet z makreli, stek z bawolego serca ze szczypiorkiem, sorbet bazyliowyDanie główne I Kulbin / Kurki / Jeżyny Filet z kulbina gotowany w niskiej temperaturze, pierożki grzybowe, kurki glasowane na maśle yuzu, jeżyny macerowane w domowym occie z czarnego bzuDanie główne II Kurczak / Papryka / Ryż Pierwszy talerz: Długo gotowane trybowane udko z ekologicznego kurczaka z anchois i estragonem, terrina z pieczonej papryki, jus drobiowo paprykowy, Drugi talerz: Serduszko kurze grillowane na grillu opalanym węglem drzewnym z redukcją z porto, espuma z ryżuDeser Deser I "Toute chocolat " Deser II Nasza niespodzianka na zakończenie lata "Petit four"Menu BPieczywo: Pieczywo na zakwasie naszego wypieku oraz specjalnie stworzone na festiwal bułeczki maślane z kruszonką w akompaniamencie masła wędzonego na zimno z wędzoną solą i masła yuzuPrzystawka I Snacki: Nożeńce / Groszek / Cytryna Sałatka z łuskanego zielonego groszku, tatar z nożeńców z kolendrą Ziemniak / Kawior / Kwaśna śmietana Frytka "idealna" z kawiorem avruga i kwaśną śmietaną Marchew / Pomarańcz / Chleb Młoda marchew od zaprzyjaźnionych rolników w "donicy" Przystawka II Makrela / Pomidory / Bazylia Marynowany w esencji pomidorowej a następnie grillowany filet z makreli, stek z bawolego serca ze szczypiorkiem, sorbet bazyliowyDanie główne I Kulbin / Kurki / Jeżyny Filet z kulbina gotowany w niskiej temperaturze, pierożki grzybowe, kurki glasowane na maśle yuzu, jeżyny macerowane w domowym occie z czarnego bzuDanie główne wegetariańskie Kukurydza / Mirabelka / Cheddar Velute z kukurydzy z palonym masłem, grillowana kukurydza, marynowana mirabelka, cheddarDeser Deser I "Toute chocolat " Deser II Nasza niespodzianka na zakończenie lata "Petit four" materiały prasowe
W Łodzi w środę 29 sierpnia rozpoczyna się premierowa edycja ogólnopolskiego Festiwalu „Fine Dining Week”, który dedykowany jest polskiej scenie fine-diningu. Impreza potrwa do 9 września. Rezerwacje na pięciodaniowe doświadczenie restauracyjne są dostępne na stronie www.FineDiningWeek.pl w festiwalowej cenie 119 zł.

Fine Dining Week to festiwal poświęcony najwyższej próby sztuce restauracyjnej. Wydarzenie ma na celu budowanie świadomości wśród gości czym tak na prawdę jest sztuka restauracyjna. Festiwal jest organizowany cyklicznie przez Restaurant Week. Szefowie kuchni z blisko 50. fine diningowych restauracji w kraju przygotowali dedykowane, pięciodaniowe menu degustacyjne, które zostało opublikowane na stronie www.FineDiningWeek.pl.

Które restauracje biorą udział w festiwalu? Sprawdź w naszej galerii!

"Świadomość w Polsce czym jest fine dining, wciąż dopiero rośnie. Festiwal służy więc przede wszystkim pokazaniu gościom, czym jest sztuka restauracyjna najwyższej próby. Mają oni okazję na pełne, samodzielne doświadczenie fine diningu, by dzięki temu zrozumieć, na czym naprawdę polega jego ekskluzywność" - podkreślają organizatorzy przedsięwzięcia.

WYDARZENIA TOWARZYSZĄCE ŁÓDŹ

od 29.08 do 09.09, “Brush Barber Shop”, ul. Piotrkowska 138/140
Brush Barber Shop Cocktail Set Menu
Z okazji "Fine Dining Week" festiwalowy Cocktail Bar "Brush Barber Shop" przygotował specjalny 3-elementowy set koktajlowy doskonały na każdy wieczór po degustacji festiwalowych dań.
Link: https://finediningweek.pl/wydarzenia/

05.09, godz.: 18.30, Winebar "Dwa Przez Cztery", ul. Roosvelta 2/4
Komentowana degustacja win „Malownicza Gaskonia i Domaine du Tariquet”
Jeden z największych producentów win w Gaskonii - Domaine du Tariquet, odwiedzi nas i opowie o swoich winach. W roli głównej Florence Boucheron.
Link: https://www.facebook.com/events/1631780860265038

05.09, godz.: 19.00, Dom Literatury, ul. Roosvelta 17
Spektakl "Głodomór" - prapremiera (według "Odejścia głodomora" Tadeusza Różewicza).
Finał XX Przeglądu Małych Form Teatralnych Letnia Scena 2018 i ogłoszenie wyników konkursu Przeglądu & Fine Dining Week.
Link: domliteratury-bilety.interticket.pl/

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki