Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Festiwal Jemy w Łodzi Food Fest. Poznaj festiwalowe restauracje i dania, które zaserwują. Trzecia edycja festiwalu CENY, ZDJĘCIA

Alicja Zboińska
Alicja Zboińska
Wideo
od 16 lat
Już 9 września w Łodzi rozpocznie się trzecia edycja festiwalu kulinarnego Jemy w Łodzi Food Fest. Weźmie w niej udział ponad 40 restauracji i kawiarni, będzie można spróbować 75 festiwalowych dań.

Festiwal potrwa od 9 do 22 września. W tym czasie ponad 40 restauracji i kawiarni przygotuje łącznie 75 festiwalowych dań w ramach sześciu tematycznych tras kulinarnych. Towarzyszyć im będzie blisko 30 wydarzeń specjalnych – warsztatów, pokazów, wykładów i degustacji.

By zobaczyć wybrane restauracje i dania festiwalowe, prosimy kliknąć w przycisk

Pierwszy tydzień imprezy rozpocznie się w poniedziałek, 9 września.

- Tego dnia ruszą trzy pierwsze tematyczne trasy kulinarne, którymi łodzianie będą mogli podróżować po restauracjach i kawiarniach próbując festiwalowych dań - mówi Agata Zarębska z Jemy w Łodzi. - Zaczniemy od Weź w łapę, czyli trasy poświęconej kanapkom z całego świata i wariacjom na ich temat. Będzie też Niezły Meksyk! – trasa dedykowana kuchni Ameryki Południowej, Północnej i Centralnej oraz EKO talerz, czyli dania zdrowe, przygotowane z ekologicznych produktów i z poszanowaniem natury.

W kolejny poniedziałek, 16 września rozpoczną się trzy kolejne trasy tematyczne. Na początek Azja, jakiej nie znacie, czyli trasa poświęcona daniom kuchni azjatyckiej, jakich na co dzień trudno spróbować w restauracjach. Będzie też SERwus, czyli trasa serocentryczna pełna dań z serami w roli głównej. Ostatnia trasa – Słodka rozpusta poświęcona będzie deserom. Dodatkowo wybrane restauracje zaproszą gości na menu degustacyjne, które pozwolą spróbować najlepszego, co szef kuchni ma do zaoferowania.

Impreza ma promować łódzkie restauracje, ich ofertę, ale także edukować i dostarczać kulinarnej rozrywki amatorom. Przygotowano blisko 30 wydarzeń towarzyszących – warsztatów, degustacji, spotkań i szkoleń. Do tego sushi night, kino kulinarne i zawody w jedzeniu burgerów na czas. Jak zaznaczają organizatorzy dzięki partnerom festiwalu: sklepom Kuchnie Świata, studiu Book&Cook i hotelowi Tobaco, na wydarzenia obowiązują atrakcyjne ceny, a wiele z nich jest bezpłatnych.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki