Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Festiwal kulinarny Hot&Sweet w Manufakturze. Zobacz MENU I CENY. Festiwal słodkich i ostrych dań. Co przygotowali kucharze?

Alicja Zboińska
Alicja Zboińska
W niedzielę 2 sierpnia w Manufakturze rozpoczyna się festiwal kulinarny Hot&Sweet
W niedzielę 2 sierpnia w Manufakturze rozpoczyna się festiwal kulinarny Hot&Sweet Manufaktura
W niedzielę w restauracjach na rynku Manufaktury rozpocznie się festiwal kulinarny Hot&Sweet. Będzie można spróbować nieznanych połączeń smakowych i kuchni sezonowej.

Słodkie będą nie tylko desery, wiele szefów kuchni przygotowało dania obiadowe ze słodkim akcentem. W Al Dente Paste&Prosecco Bar w sekcji „sweet” znalazły się krewetki w sosie z masła orzechowego podawane z dodatkiem płatków chilli. W Anatewce daniem festiwalowym jest wołowina w sosie czekoladowo-kakaowym na puree truflowym i z karmelizowanymi warzywami korzeniowymi. Hana Sushi zaprasza na sushi uramaki z pulpą z mango i wiórkami kokosowymi, a Lavash kusi żebrem w sosie wiśniowo-miodowym z grilla. Również Polka zaprasza na mięso na słodko – tu zjeść można kurczaka supreme na karmelizowanych owocach.

By zobaczyć, jakie potrawy przygotowali kucharze na festiwal i ile kosztują dania, prosimy kliknąć w przycisk

W trakcie wydarzenia nie zabraknie także ostrych dań. Na ostre żeberka BBQ zaprasza Szpulka, a The Mexican na papryczki jalapeno faszerowane pastą z tuńczyka. Whiskey In The Jar kusi wolnopieczonym żebrem wołowym w ostrym sosie chilli, a Bawełna zaprasza na pizzę z chorizo i chilli.

Ceny festiwalowych potraw są bardzo zróżnicowane. Niektóre desery można zjeść już za 10-14 zł, natomiast dania główne kosztują od 20 do 65 zł. Najtańszy jest gulasz z plackami ziemniaczanymi, zaś najdroższe żebro wołowe, które wyróżnia się tym, że jest pieczone przez minimum 10 godzin. Ma to zapewnić mu kruchość.

Kilka restauracji przygotowało dania główne oparte na krewetkach, te potrawy kosztują powyżej 40 zł. Nie zabraknie potraw dla miłośników babcinej kuchni, będzie można zjeść knedle ze śliwkami w połączeniu z bitą śmietaną.

Festiwal potrwa do 13 sierpnia (z wyłączeniem piątku i soboty).

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki