Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Festiwal kulinarny: Jemy w Łodzi Food Fest

Matylda Witkowska
Matylda Witkowska
W poniedziałek 11 września rozpoczyna się dwutygodniowy miejski festiwal gastronomiczny Jemy w Łodzi Food Fest.

Macka ośmiornicy w pomidorach, wędzona ryba z topinamburem, a może ozór wołowy w sosie ze śliwki? Takich dań można spróbować podczas Jemy w Łodzi Food Fest. Od poniedziałku przez dwa tygodnie 45 łódzkich restauracji zaprezentuje 120 wyrafinowanych dań. Pojawią się także wydarzenia towarzyszące: warsztaty, prelekcje i degustacje.

Na kulinarnej ścieżce

Festiwal organizują kulinarny portal jemywlodzi.pl oraz Łódzkie Centrum Wydarzeń. Impreza ma zachęcać do poznawania nowych smaków i lokali, a także poszerzać wiedzę kulinarną łodzian. Festiwal potrwa od poniedziałku, 11 września, do niedzieli, 24 września. Jego trzon stanowić będą kulinarne ścieżki tematyczne. Łódzkie restauracje przygotują festiwalowe dania.

Ścieżki będą się zmieniać. Od poniedziałku do niedzieli działać będą ścieżki: burgery i spółka, w której wezmą udział lokale: Gastromachina, House of Sushi, Motywy, Pit Stop Steak&Burger, Rajskie Jadło, Senoritas, Szpulka, Szyby i Lustra, Wall Street BBQ), trasa azjatycka z restauracjami House of Sushi, Porcja, Sendai Sushi, Stacja Street Food, Susharnia, Sushi Zielony Chrzan, Sushi w dłoń, Szwalnia Smaków - słodka nić, Zjadliwości, Złoty Imbir oraz ścieżka owocowych słodkości dostępna w lokalach: Bawełna, Hort Cafe, Lokal, Montag, Motywy, Owoce i Warzywa, Pączek&Spółka, Porcja, Prosto z mostu, Rajskie Jadło, Restauracja Na Zdrowie, Sushi w dłoń, Szwalnia smaków, Vapiano.

W pierwszy weekend festiwalu (14-17 września) spróbujemy owoców morza. Dania te zaserwują restauracje: Angelo, Bawełna, Doki gastrobar, Farina Bianco, La Vende Manufaktura, Motywy, Quale Restaurant, Vapiano.

W drugim tygodniu imprezy pojawią się dania makaronowe. Podadzą je lokale: Angelo, Bawełna, Doki gastrobar, Farina Bianco, La Vende Manufaktura, Peperoncini, Pit Stop Steak&Burger, Rajskie Jadło, Vapiano, ścieżka roślinna Łódź, dostępna w restauracjach: Lokal, Motywy, Porcja, Sendai Sushi, Stacja Street Food, Sushi w dłoń, Zjadliwości) oraz alternatywna kawa serwowana w kawiarniach: Cocoart’s, Kawiarnia w Podwyrku, Montag, La Vende Manufaktura, Owoce i Warzywa, Prosto z mostu, Tubajka, Szpulka.

Festiwal zakończy weekend z podrobami (21-24 września). Podroby dostępne będą w lokalach: Klubopiwiarnia, Szpulka, Wall Street BBQ, La Vende Manufaktura, Lokal, Rajskie Jadło, Servantka, Szyby Lustra, Tubajka, Stacja Street Food oraz Szwalnia Smaków.

W każdej z restauracji znajdziemy inne danie. Przykładowo House of Sushi przy ul. Piotrkowskiej 89 zaprezentuje japońskiego burgera z wołowiną i jajkiem zamkniętego w nori i w chrupiących wiórkach panko w cenie 15 zł. La Vende w Manufakturze w ramach weekendu z podrobami poda wątróbki indycze w sosie figowym z bułeczkami własnego wypieku za 19 zł.

Festiwal to okazja, żeby spróbować bardziej wyrafinowanych dań. Służyć temu będą specjalne zestawy degustacyjne. W pierwszym tygodniu serwować je będą restauracje: Angelo, Fatamorgana, Filharmonia Smaku, Gastromachina, Quale Restaurant, Sendai Sushi, Servantka, Zjadliwości, w drugim Angelo, Doki gastrobar, Quale Restaurant, Sendai Sushi, Servantka, Zjadliwości. Ceny wynoszą od 49 do 149 zł za zestaw, trzeba wcześniej zarezerwować stolik i zgłosić chęć degustacji.

Przykładowo Filharmonia Smaku (ul. Pabianicka 132) do degustacji poda jako przystawkę tatar wołowy z szalotką, szczypiorem, kremem dijon, serem cheddar i popiołem, jako zupę krem z cukinii z twarogiem solankowym, ziołami i oliwą, a jako danie główne filet z gęsi z puree z dyni, piklowaną cebula, demi glace, oliwą smakową i prażoną cebulą. Do tego deser z sera mascarpone z białą czekoladą, kokosem, żelką pomarańczową, bezą i żelem ananasowym. Cena całego zestawu to 119 zł, rezerwacje: tel. 530 859 000.

Warsztaty i wykłady

Festiwal będzie okazją do poszerzenia wiedzy o gotowaniu.

Już w poniedziałek o godz. 18 w studiu Book&Cook w Off Piotrkowska Center odbędzie się bezpłatny wykład Dariusza Richtera o kuchni azjatyckiej. Rezerwacja przez stronę bookandcook.com.

W środę o godz. 19 Klub Wino przy ul. Piotrkowskiej 81 zaprasza na degustację win prowadzoną przez Wojciecha Boń-kowskiego. Koszt to 70 zł, rezerwacja: 786 197 300

Klubopiwiarnia przy ul. Narutowicza 7/9 zaprasza w kolejny piątek, 15 września, na degustację piwa. Koszt to 20 zł, płatne na miejscu, bez rezerwacji.

W sobotę, 19 września, o godz. 12 klub Owoce i Warzywa nauczy łodzian poprawnie parzyć kawę we włoskiej kawiarce. Koszt to 20 zł, zapisy: 508 061 936.

W niedzielę, 17 września, o godz. 11 piekarnia Montag zaprasza na francuskie śniadanie. Kosztuje 50 zł bez napojów, rezerwacje 608 632 532.

W poniedziałek, 18 września, gościem festiwalu będzie Samar Khanafer, autorka książki „Hummus za’atar i granaty”. O godz. 17.30 Poprowadzi pokaz kulinarny na temat przystawek. Koszt: 60 zł, rezerwacja: bookandcook.com.

Nie zabraknie też zajęć dla dzieci. Pracownia Tytka przy ul. Anyżowej 2 w sobotę, 16 września pokaże im kuchnię azjatycką, 23 września roślinną. Koszt to 50 zł, zapisy 512 382 321.

Szczegóły wydarzeń i menu: festiwal.jemywlodzi.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki