W Łodzi w festiwalu weźmie udział 5 restauracji. Na kolejnych slajdach prezentujemy wszystkie lokale oraz ich menu.
TABU
- al. Piłsudskiego 14, Łódź
Menu A
Podróż dookoła Azji (mięso)
1. Japonia - Nigiri z przegrzebkiem: masło miso, ryż, przegrzebek
2. Chiny - Baozi z wołowiną: marynowana wołowina, dymka, kolendra, chilli, imbir, ciasto drożdżowe
3. Korea - Zupa kimchi jjigae: kimchi, imbir, pasta gochujang, dymka, tofu, wieprzowina
4. Wietnam - Udo z kaczki: udo z kaczki, sos sojowy, imbir, mirin, ryż jaśminowy, pak choi, chilli, salsa mango, sos pomarańczowy
5. Japonia - Japoński mille-feuille: ciastko miso, czekolada, krem yuzu, krem matcha, żelka wiśniowa
TABU
- al. Piłsudskiego 14, Łódź
Menu B
Podróż dookoła Azji (ryby i owoce morza)
1. Japonia - Nigiri z przegrzebkiem: masło miso, ryż, przegrzebek
2. Chiny - Baozi z krewetką: krewetka, pasta krewetkowa, sos sojowy, kolendra, ciasto
3. Korea - Zupa kimchi jjigae: kimchi, imbir, pasta gochujang, dymka, tofu
4. Wietnam - Cha Ca La Vong: polędwica z dorsza, kurkuma, galangal, czarny ryż, olej kolendrowy, rzepa, sos z trawy cytrynowej i tajskiej bazylii
5. Japonia - Japoński mille-feuille: ciastko miso, czekolada, krem yuzu, krem matcha, żelka wiśniowa
Quale
- ul. Narutowicza 48, Łódź
Menu A
Zimowe opowieści
1. Spadło z drzewa: parfait z kasztanów, chips z jarmużu, igły świerku, szarpana bułeczka żytnia, puder z palonego pora
2. Rusałka we mgłach: kwaśnica z palonej kapusty kiszonej, prażoki
3. Świerki i sosny nad strumykiem: smażony szczupak, marynowana szyszka, brukselka jarmużowa, sos drobiowo-warzywny & cytrynowy lód
4. Zima w środku lasu: comber z sarny, jałowiec, chrobotek reniferowy, konfitura z jarzębiny, szczawik motyli, uszak bzowy, veloute z pietruszki, chrust ze skorzonery
5. Słodki poranek z dzieciństwa: waniliowa kasza manna na mleku migdałowym, różane sklepienie, gorący sos malinowy Gwiazdka z nieba: mus z prażonych pistacji, żelka z bergamotki z pomarańczą, wata cukrowa