- Firma funkcjonuje w Łodzi od 1995 roku i jest najszybciej rozwijającym się zakładem tej firmy w Europie - mówi Marcin Włodarczyk, dyrektor biura obsługi inwestora w łódzkim magistracie, dodając że nowa inwestycja polega na wybudowaniu całkowicie nowego obiektu do produkcji kuwertury, czyli masy czekoladowej o wyższej niż przeciętna zawartości masła kakaowego. Przy okazji zwiększy się też powierzchnia magazynowa firmy na Nowym Józefowie, a także infrastruktura załadunkowa i rozładunkowa. Utworzony zostanie też warsztat zaplecza technicznego, powstaną nowe drogi i plac manewrowy.
Marcin Włodarczyk mówi, że Barry Callebaut jest w swojej branży światowym potentatem. Na całym globie zatrudnia 8,5 tysiąca pracowników, z czego 150 w Łodzi (w sumie, po rozbudowie zakładu liczba etatów wzrośnie do 230). Firma ma zakłady produkcyjne w 50 krajach, zaś swoje wyroby sprzedaje w 100 państwach. Przy czym, jak tłumaczy Włodarczyk, Barry Callebaut nie produkuje gotowych tabliczek czekolady. Specjalizuje się za to w pozyskiwaniu kakao i wytwarzaniu półproduktu, jakim jest płynna czekolada, wykorzystywana później przed producentów dóbr finalnych - czekolady czy cukierków. Łódzki zakład obsługuje dwa rynkowe segmenty - przemysłowych wytwórców żywności oraz profesjonalnych rzemieślników. Przy zakładzie działa też Akademia Czekolady, gdzie odbywają się szkolenia i prezentacje.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?