Autor bloga Facet i kuchnia
Szukasz pomysłu na dania z grilla? Szymon Kubicki proponuje 10 potraw w wersji light. To m.in. cytrynowa dorada w białym winie i ziołach. Zobacz, jak ją przygotować i sprawdź polecane przepisy. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Grill
Sprawdziliśmy, jakie dania na grilla poleca Szymon Kubicki z bloga "Facet i Kuchnia". Pod każdym zdjęciem znajduje się przepis i wskazówki, jak przygotować potrawę.
1. Cukinie z grilla
SKŁADNIKI:
ok. 8 małych okrągłych cukinek lub 3-4 zwykłe cukinie
trochę listków mięty
oliwa extra vergine
spora szczypta świeżo mielonego pieprzu
PRZEPIS:
Cukinie umyj, pokrój na ćwiartki i przełóż do miski.
Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
Zawiń w podwójną warstwę folii, tworząc pakunek gotowy do ułożenia na grillu.
2. Buraki w occie cydrowym
- Do naturalnie słodkich młodych buraczków znakomicie pasuje wyrazisty, kwaśny akcent – może to być ocet z cydru, z jabłek, z sherry albo na przykład z czerwonego wina. Użyj takiego, jaki masz pod ręką. Zamiast octu możesz również dodać zawsze niezawodnego soku z cytryny. Tymianek możesz również zastąpić np. oregano lub majerankiem - doradza autor bloga.
SKŁADNIKI:
małe buraki z 2 pęczków (żółte lub czerwone)
odrobina octu z cydru (lub innego)
2 łyżki listków tymianku
oliwa extra vergine
sól
spora szczypta pieprzu
PRZEPIS:
Buraki porządnie wyszoruj i dokładnie osusz.
Przekrój buraki na połówki lub ćwiartki i przełóż do miski.
Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
Całą zawartość miski (wraz z octem) zawiń w podwójną warstwę folii aluminiowej, tworząc pakunek gotowy do ułożenia na grillu.