7. Cytrynowy bób z miętą
SKŁADNIKI (na 2 porcje):
ok. 1 kg świeżego bobu (waga przed ugotowaniem i obraniem ze skórki) = ok. 600 g po obraniu
garść listków mięty
1 łyżka listków tymianku
sok z 1 cytryny (lub limonki)
chlust oliwy extra vergine
duża szczypta świeżo mielonego pieprzu
sól
Jak przygotować cytrynowy bób z miętą?
Zacznij od ugotowania bobu przez ok. 3 minuty. Następnie ostudź bób pod bieżącą wodą i obierz ze skórki.
Do bobu dodaj listki mięty, porwane w palcach lub grubo posiekane oraz listki tymianku, pieprz, sól i oliwę.
Na koniec dodaj sok z cytryny (lub limonki), wymieszaj i od razu podawaj.
8. Prosta sałatka z rukoli, rzodkiewek i pomidorów malinowych
- Lekka sałatka zawsze jest fajnym uzupełnieniem grillowych przekąsek. To przepis w wersji basic i jedna z niezliczonych ilości możliwych propozycji. Możesz użyć innych liści (sałaty, roszponki, młodego szpinaku, musztardowca, pachnotki, etc.) i dowolnych dodatków – oliwek, kaparów, ziół, orzechów, nasion lub pestek. Dodać komosę, ryż, kaszę lub makaron. Przygotować dressing na bazie ulubionej musztardy. Użyj takich składników i w takich proporcjach, na jakie masz ochotę - doradza autor bloga.
SKŁADNIKI:
2 pomidory malinowe pokrojone na kawałki
kilka rzodkiewek, pokrojonych
ok. 50 g rukoli
oliwa extra vergine
trochę soku z cytryny lub limonki
świeżo mielony pieprz
Jak zrobić sałatkę z rukoli?
Opłucz i osusz rukolę, a następnie przełóż do miski. Rukolę możesz wcześniej grubo posiekać.
Dodaj pozostałe składniki i wszystko wymieszaj.
9. Farinata z rozmarynem
SKŁADNIKI (porcja na 1 placek):
1 szklanka mąki z ciecierzycy
1 szklanka wody
6 łyżek oliwy extra vergine
kilka gałązek rozmarynu
1 łyżeczka białej gorczycy
1 łyżeczka kolendry
spora szczypta czarnego pieprzu
sól
Jak zrobić farinatę z rozmarynem?
Zacznij od przesiania mąki do miski, po czym stopniowo dodaj wodę, nieustannie mieszając.
Dodaj trzy łyżki oliwy oraz przyprawy ( najlepiej rozgniecione w moździerzu)
Wymieszaj i odstaw na 2 godziny lub dłużej. Ciasto powinno mieć konsystencję nieco gęstszą od ciasta naleśnikowego.
Do piekarnika włóż patelnię przystosowaną do używania w piecu lub blaszkę i rozgrzej go do temperatury 240 stopni.
Do ciasta dodaj kolejne trzy łyżki oliwy i rozmaryn.
Wyjmij gorącą patelnię z piekarnika, ostrożnie natłuść ją odrobiną oliwy i wlej ciasto.
Wstaw patelnię do piekarnika i piecz ok. 15-20 minut, aż placek ładnie się zrumieni.
Gotową farinatę wyjmij z piekarnika i odstaw na 5-10 minut.
- Możesz również upiec ją dzień lub dwa dni wcześniej, niezbyt szczelnie owinąć papierem do pieczenia i odłożyć w temperaturze pokojowej. Placek dobrze się przechowuje, dodatek oliwy chroni go przed wysychaniem. Przełóż placek na deskę lub talerz i podziel na porcje. Bezpośrednio przed podaniem możesz podgrzać/podpiec farinatę na grillu - podpowiada Szymon Kubicki.
10. Owoce w białym winie
SKŁADNIKI:
truskawki (pokrojone w ćwiartki lub plasterki)
czereśnie (wypestkowane)
borówki lub jagody
trochę listków mięty (porwanych na kawałki)
wytrawne białe wino (jeśli lubisz, możesz użyć słodszego wina)
dowolne bakalie do dekoracji (tu: posiekane niesolone pistacje i prażone orzechy laskowe)
Owoce w białym winie – PRZEPIS:
W pucharkach umieść przepłukane wcześniej owoce wraz z miętą.
Wlej wino do 1/3 pojemności pucharków i wstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem posyp deser grubo posiekanymi orzechami lub dodaj inne bakalie.