9/12
SKŁADNIKI (na 2 porcje):...
fot. fot. Gosia Napiórkowska-Kubicka

7. Cytrynowy bób z miętą

SKŁADNIKI (na 2 porcje):

ok. 1 kg świeżego bobu (waga przed ugotowaniem i obraniem ze skórki) = ok. 600 g po obraniu
garść listków mięty
1 łyżka listków tymianku
sok z 1 cytryny (lub limonki)
chlust oliwy extra vergine
duża szczypta świeżo mielonego pieprzu
sól

Jak przygotować cytrynowy bób z miętą?


Zacznij od ugotowania bobu przez ok. 3 minuty. Następnie ostudź bób pod bieżącą wodą i obierz ze skórki.

Do bobu dodaj listki mięty, porwane w palcach lub grubo posiekane oraz listki tymianku, pieprz, sól i oliwę.

Na koniec dodaj sok z cytryny (lub limonki), wymieszaj i od razu podawaj.


10/12
- Lekka sałatka zawsze jest fajnym uzupełnieniem grillowych...
fot. fot. Gosia Napiórkowska-Kubicka

8. Prosta sałatka z rukoli, rzodkiewek i pomidorów malinowych

- Lekka sałatka zawsze jest fajnym uzupełnieniem grillowych przekąsek. To przepis w wersji basic i jedna z niezliczonych ilości możliwych propozycji. Możesz użyć innych liści (sałaty, roszponki, młodego szpinaku, musztardowca, pachnotki, etc.) i dowolnych dodatków – oliwek, kaparów, ziół, orzechów, nasion lub pestek. Dodać komosę, ryż, kaszę lub makaron. Przygotować dressing na bazie ulubionej musztardy. Użyj takich składników i w takich proporcjach, na jakie masz ochotę - doradza autor bloga.

SKŁADNIKI:

2 pomidory malinowe pokrojone na kawałki
kilka rzodkiewek, pokrojonych
ok. 50 g rukoli
oliwa extra vergine
trochę soku z cytryny lub limonki
świeżo mielony pieprz

Jak zrobić sałatkę z rukoli?

Opłucz i osusz rukolę, a następnie przełóż do miski. Rukolę możesz wcześniej grubo posiekać.

Dodaj pozostałe składniki i wszystko wymieszaj.

11/12
SKŁADNIKI (porcja na 1 placek):...
fot. fot. Gosia Napiórkowska-Kubicka

9. Farinata z rozmarynem


SKŁADNIKI (porcja na 1 placek):

1 szklanka mąki z ciecierzycy
1 szklanka wody
6 łyżek oliwy extra vergine
kilka gałązek rozmarynu
1 łyżeczka białej gorczycy
1 łyżeczka kolendry
spora szczypta czarnego pieprzu
sól

Jak zrobić farinatę z rozmarynem?

Zacznij od przesiania mąki do miski, po czym stopniowo dodaj wodę, nieustannie mieszając.

Dodaj trzy łyżki oliwy oraz przyprawy ( najlepiej rozgniecione w moździerzu)

Wymieszaj i odstaw na 2 godziny lub dłużej. Ciasto powinno mieć konsystencję nieco gęstszą od ciasta naleśnikowego.

Do piekarnika włóż patelnię przystosowaną do używania w piecu lub blaszkę i rozgrzej go do temperatury 240 stopni.

Do ciasta dodaj kolejne trzy łyżki oliwy i rozmaryn.

Wyjmij gorącą patelnię z piekarnika, ostrożnie natłuść ją odrobiną oliwy i wlej ciasto.

Wstaw patelnię do piekarnika i piecz ok. 15-20 minut, aż placek ładnie się zrumieni.

Gotową farinatę wyjmij z piekarnika i odstaw na 5-10 minut.

- Możesz również upiec ją dzień lub dwa dni wcześniej, niezbyt szczelnie owinąć papierem do pieczenia i odłożyć w temperaturze pokojowej. Placek dobrze się przechowuje, dodatek oliwy chroni go przed wysychaniem. Przełóż placek na deskę lub talerz i podziel na porcje. Bezpośrednio przed podaniem możesz podgrzać/podpiec farinatę na grillu - podpowiada Szymon Kubicki.

12/12
SKŁADNIKI:...
fot. fot. Gosia Napiórkowska-Kubicka

10. Owoce w białym winie

SKŁADNIKI:
truskawki (pokrojone w ćwiartki lub plasterki)
czereśnie (wypestkowane)
borówki lub jagody
trochę listków mięty (porwanych na kawałki)
wytrawne białe wino (jeśli lubisz, możesz użyć słodszego wina)
dowolne bakalie do dekoracji (tu: posiekane niesolone pistacje i prażone orzechy laskowe)

Owoce w białym winie – PRZEPIS:
W pucharkach umieść przepłukane wcześniej owoce wraz z miętą.
Wlej wino do 1/3 pojemności pucharków i wstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem posyp deser grubo posiekanymi orzechami lub dodaj inne bakalie.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na i.pl

Polecamy

Czwarta odsłona MTB Kamieńsk w ostatnią sobotę lipca! Zapisy już trwają

Czwarta odsłona MTB Kamieńsk w ostatnią sobotę lipca! Zapisy już trwają

Plenerowe atrakcje w Manufakturze – duża dawka adrenaliny gwarantowana!

Plenerowe atrakcje w Manufakturze – duża dawka adrenaliny gwarantowana!

Zostali ekoekspertami i dostali czerwone pelargonie!

Zostali ekoekspertami i dostali czerwone pelargonie!

Zobacz również

Co stanie się z Wodnym Rynkiem w Łodzi?

Co stanie się z Wodnym Rynkiem w Łodzi?

Horoskop codzienny na niedzielę, 19 maja

Horoskop codzienny na niedzielę, 19 maja