Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Grupa krwi a dieta [PORADNIK]

Dorota Domienik
W pierwszej połowie ubiegłego stulecia austriacki naukowiec Karl Landsteiner dokonał podziału krwi na trzy grupy, każdą z nich szczegółowo opisując pod względem występujących w niej antygenów. Dokonania te posłużyły kilkadziesiąt lat później Peterowi J. D'Adamo, wybitnemu lekarzowi medycyny naturalnej, naukowcowi i wykładowcy, do badań i testów klinicznych, z których wynika, że istnieje związek pomiędzy dietą, grupą krwi a naszym zdrowiem.

Amerykańscy badacze założyli, że związki zawarte w pożywieniu mogą mieć antygeny zgodne lub przeciwstawne do antygenów obecnych w czerwonych krwinkach naszego organizmu, a zatem w zależności od tego, jaką mamy grupę krwi oraz co jemy, nasz organizm albo reaguje na pożywienie - i zawarte w nim lektyny białkowe - bardzo dobrze albo też źle i to wtedy dochodzi do zaburzeń procesów metabolicznych.

Zwolennicy medycyny naturalnej uważają, że grupa krwi ma duży wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego - kontroluje ataki wirusów, bakterii, infekcji, związków chemicznych, stresu i in. Dlatego żywność szkodliwa dla komórek jednej grupy, może być korzystna dla komórek innej. Efektem ubocznym niewłaściwej diety może być m.in.:

  • podrażnienie śluzówki żołądka, jelit;
  • marskość wątroby;
  • blokowanie przepływu krwi przez nerki;
  • zwolniona przemiana materii,
  • złe samopoczucie.

Dieta powinna dostarczać niezbędne składniki

Naukowcy szczegółowo opisali każdą z grup krwi: 0, A, B i AB, sporządzając dla każdej z nich listę wskazanych (sprzyjających utracie wagi), neutralnych oraz zaburzających metabolizm produktów.

Choć obecnie wiele osób kwestionuje zasadność tej diety, zwracając uwagę na brak wiarygodnych badań, które potwierdziłyby jej skuteczność, zdobywa ona kolejne rzesze entuzjastów na całym świecie.

– Założenie, że nasz sposób odżywiania się ma związek z grupą krwi, trafia do wielu odbiorców, ponieważ krew jest także naszym materiałem genetycznym. Może się zatem wydawać, że jeśli dieta jest oparta na tym właśnie założeniu, jest też w indywidualny sposób dostosowana do osoby - wyjaśnia Klara Głaz, dietetyczka z Poradni Mój Dietetyk. - Analizując jednak liczne tabele, które szczegółowo opisują, jakie produkty są zalecane i niewskazane dla poszczególnych grup krwi, rzuca się w oczy fakt, że po wyeliminowaniu tych potencjalnie szkodliwych, dieta ma bardzo wąski zakres produktów. Przykładowo osoby, które mają konkretną grupę krwi, powinny całkowicie zrezygnować z nabiału, ważnego źródła białka i składników mineralnych w codziennej diecie. Posiadacze innej grupy powinni z kolei całkowicie zrezygnować ze spożywania mięs. W tej diecie jest zbyt wiele ograniczeń, by mogła być prawidłowo zbilansowana i dostarczać wszystkich niezbędnych składników. Są jednak i zalety - produktami zalecanymi nigdy nie będą używki, takie, jak cukier, sól, kofeina i alkohole.

Decyzja o tym, czy będziemy stosowali się do zalecanej diety, należy zatem do nas samych. Pamiętajmy jednak, że w przypadku każdej diety, tak i przed rozpoczęciem diety zgodnej z grupą krwi należy skontaktować się z lekarzem lub dietetykiem, który - po szczegółowym wywiadzie lub konkretnym badaniu#- oceni, czy jest to dieta dla nas.

Dieta dobra dla naszej grupy krwi nie musi być dobra dla naszego organizmu w przypadku niektórych chorób i dolegliwości a nawet obniżać odporność. Do wszystkiego należy zatem podchodzić z umiarem i w granicach rozsądku. Co więcej, bardzo często organizm sam upomina się o brakujące składniki.

Nagłe zachcianki pokarmowe mogą być objawem niedoborów w organizmie. Chociaż warto mu zaufać, nie należy mylić tego z łakomstwem. Stołowanie się w fast foodach nikomu nie wyjdzie na dobre i nie potrzeba do tego konsultacji lekarskich. Podobnie, gdy dopisuje nam nadmierny apetyt na słodycze. Różnorodność spożywanych produktów gwarantuje nam dostęp do niezbędnych witamin i minerałów.

Nad zmianą diety powinny zastanowić się w szczególności osoby zmagające się z nadwagą.

Przykładowe menu dla grupy krwi

Poniżej przedstawiamy niektóre produkty zalecane oraz niewskazane dla konkretnej grupy krwi, zdaniem naukowców:

Grupa 0

  • produkty wskazane: wątróbka, wołowina, dziczyzna, dorsz, łosoś, makrela, orzechy włoskie, pestki dyni, siemię lniane, brokuły, cebula, papryka czerwona, czosnek, dynia.
  • produkty niewskazane: nabiał, zboża, kalafior i bakłażany.

Grupa A

  • produkty wskazane: jogurty, kefir, oliwę z oliwek, orzeszki ziemne, masło orzechowe, kasza gryczana, makaron razowy, karczochy, szpinak, marchew, ananas, borówki i czarne jagody.
  • produkty niewskazane: wędliny, parówki i wszelkie produkty przetworzone.

Grupa B

  • produkty wskazane: jogurty, ser feta, mozzarella, jaja, otręby owsiane, dziczyzna a z owoców m.in. śliwki i winogrona.
  • produkty niewskazane: kukurydza, rośliny strączkowe, pszenica, a także kurczak, wieprzowina, krewetki czy kasza gryczana.

Grupa AB - łączy cechy grup A i B. Posiadacze grupy krwi AB mogą zatem jeść nabiał (jak osoby z grupą B) i zboża (jak osoby z grupą A). Powinni natomiast wykluczyć m.in.: czerwone mięso, kukurydzę, pszenicę, kurczaka, pomarańcze i sery pleśniowe.

Księgarnia Dziennika Łódzkiego: www.ksiegarnia.dzienniklodzki.plKsięgarnia Dziennika Łódzkiego: www.ksiegarnia.dzienniklodzki.plKsięgarnia Dziennika Łódzkiego: www.ksiegarnia.dzienniklodzki.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki